1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Doğu`da kaçak elektriğe karşı 350 kişilik yeni ekip

Doğu`da kaçak elektriğe karşı 350 kişilik yeni ekip

Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Güneydoğu'da kaçak elektrik kullanımını düşürmek için bölgedeki dağıtım şirketine...

Doğu`da kaçak elektriğe karşı 350 kişilik yeni ekip

Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Güneydoğu'da kaçak elektrik kullanımını düşürmek için bölgedeki dağıtım şirketine 350 kişilik yeni ekip alındığını açıkladı.

Kayseri'de gazetecilerle sohbet eden Taner Yıldız, Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da elektrikte kayıp kaçak oranının yüksekliği için "Bir ideolojik durum var. Bunu söylemek lazım. Elektrik parasını ödemek isteyene bile 'ödeme' diyorlar" dedi. Bölgede elektrik kullanımına ilişkin algının büyük sorun olduğunu ifade eden Yıldız "Geçenlerde vatandaşın biri bana ulaştı ve ‘4 saattir elektriğimiz yok, kimse ilgilenmiyor’ dedi. Ben de hemen arayıp ekipleri gönderdim. Ekipler geri aradı ve ‘Bakanım gönderdiğiniz kişi kaçak elektrik kullanıyormuş’ dedi. Adam hem kaçak kullanıyor hem de ekip istiyor. 'Ne varsa kesip gelin' dedim" diye konuştu. Dicle ve Vangölü dağıtım bölgelerinde kayıp kaçak oranının yüzde 72’lere ulaştığını belirten Bakan Yıldız, "Bu oranı düşürmeye kararlıyız. Denetim ekiplerini artırdık. Şimdi ekibe 350 kişi eklendi. Yoğun kontroller yapacağız ve kaçak kullananların elektriğini keseceğiz" dedi.

KAÇAĞI DÜŞÜR, KARINI ARTIR
Enerji Bakanı Yıldız, elektrik dağıtım ihaleleri henüz tamamlanmamış ve kaçağın yüksek olduğu Vangölü ve Dicle elektrik dağıtım bölgelerine alınacak çok yol olduğuna değindi. Bu durumun, özelleştirme ihalelerinde dağıtım işini üstlenecek firmalar için aslında bir avantaj sayılabileceğini ifade eden Yıldız şunları söyledi:
"Bu bölgelerde kaçağın azaltılması için alınacak çok yol var. Dağıtım işini üstlenen, kayıp kaçağı ne kadar hızlı düşürürse kârını o kadar yükseltecek. Biz özel sektöre burada yardımcı olacağız. Ben adını sanını bilmem ama kim alırsa yardımcı olacağım. Ne geliyorsa aklımıza. Ben onunla alakalı güvenlik sıkıntısı yaşıyorsa yanındayım. Çünkü o bir kamu hizmeti yapıyor. Biz varlık satışı yapmıyoruz, trafoları, direkleri satmıyoruz. Şunu diyoruz 2036 yılına kadar elektrik dağıtımı imtiyazını sana verdik, bunu yapacaksın. 2-3 ay içinde bütün dağıtımları bitireceğiz..."

KAYIP, TEKNİK BİR İŞ
Taner Yıldız, elektrikte kaçağın dışında bir de teknik kayıp bulunduğunu belirterek şunları söyledi:
"Üretildiği santrallerden tüketim noktasına ulaştırılana kadar elektrikte oluşan teknik kayıp var. Bu ne kazancım, ne başka bir şey. 100 liraya Atatürk barajında üretiyorsam, 105 liraya Dilovası'nda kullanıyorsa, onun maliyeti 105 lira. Türkiye Avrupa'da şebekesi en yüksek olan üç ülkeden biri. Şaka gibi, dünyanın etrafını 25 defa dolaşıyor. Sosyal devlet anlayışıyla 860 ilçe, 34 bin köy, 46 bin köy bağıtlısı ve mezrada dahi elektrik var. Bütün bunların iletim ve dağıtım uzunluğu 1 milyon kilometreden fazla. İşte bu şebekede oluşan kayıplar yüzde 5-7 arasında değişiyor.

Bakan Taner Yıldız, enerji tasarrufu için oğluna evde fanila giydirdi... TIKLAYINIZ!

 

Önceki ve Sonraki Haberler