1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. GÜNEŞ

  4. Dondurmacı Algida’nın güneş santrali üretime geçti

Dondurmacı Algida’nın güneş santrali üretime geçti

İzmir Dağıtım Deposu Güneş Enerjisi Santrali'ni devreye alan Algida, bu uygulamayı başka operasyonlarına da yaymayı planlıyor.

Dondurmacı Algida’nın güneş santrali üretime geçti

Enerji Günlüğü - Dünyada 100, Türkiye’de 30 yıldır faaliyet gösteren dondurma markası Algida, İzmir Algida Dağıtım Deposu’nda kurulan güneş enerji santralini hizmete açtı.

İzmir Kemalpaşa’daki depo arazisinde yer alan Algida Güneş Enerji Santrali’nin açılışı Unilever Türkiye Ülke Başkanı ve Unilever Türkiye ve Orta Doğu Ev Bakım Lideri Ali Fuat Orhonoğlu, Türkiye, Kuzey Afrika ve Orta Doğu Tedarik Zinciri ve Müşteri Operasyonları Başkanı Graham Sommer, Unilever Türkiye Dondurma Kategorisinden Sorumlu Satış Lideri Kayhan Zenginoğlu, Unilever Türkiye Açık Dondurma ve Ev Tipi Dondurmadan Sorumlu Pazarlama Lideri Gül Lüş ve Unilever Türkiye Tedarik Zinciri ve Müşteri Operasyonları Direktörü Tuğba Serez'in katılımıyla gerçekleşti.

Türkiye’de yüzde 100 elektrikli dondurma araçlarını şehir içi filosuna katan ilk marka Algida, güneş enerji santralini kurarak soğuk hava deposunu ve elektrikli dondurma araçlarını kendi ürettiği enerjiyle şarj eden dünyadaki ilk marka oldu.

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın onayı ve gözetiminde Kasım 2023’te start verilen ve beş ay gibi kısa bir sürede hayata geçirilen tesis, Nisan 2024 itibarıyla ilk yeşil enerji üretimine başladı. Santral, şu anda markanın İzmir dağıtım deposunun ve araçlarının sarf ettiği yıllık enerji ihtiyacının yaklaşık yarısını karşılarken, tesisin yıllık toplam enerji tüketiminin tamamına yakınını karşılayacak gelecek projeler üzerinde de çalışmalar devam ediyor.

Unilever Türkiye, Orta Doğu ve Güney Asya Dondurma Genel Müdürü Toloy Tanrıdağlı, Türkiye’nin Algida için dünyanın en büyük 10 pazarı arasında yer aldığını söyledi. Bu nedenle, İzmir Kemalpaşa’da kurulan GES’in sektör ve dünya genelindeki operasyonlar için öncü bir girişim olduğunu ifade eden Tanrıdağlı, “Bugün 2000’den fazla çalışanıyla Türkiye’nin dört bir yanına mutluluk taşıyan Algida ailemiz, yeşil enerjiden aldığı güçle mutluluğu sürdürülebilir biçimde yaygınlaştırmaya devam edecek” dedi.

Unilever Türkiye, Kuzey Afrika ve Orta Doğu Tedarik Zinciri ve Müşteri Operasyonları Başkanı Graham Sommer, İzmir’de devreye alınan Algida GES’in Algida Türkiye operasyonları için büyük anlam taşıdığnı belirterek “Bu girişimin başka tesislerimizde de uygulanması ve yaygınlaştırılması için çalışıyoruz” diye konuştu.