1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Dönmez: Akdeniz’de ne hak yeriz, ne de hakkımızı yediririz!

Dönmez: Akdeniz’de ne hak yeriz, ne de hakkımızı yediririz!

Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Türkiye’nin Akdeniz'de kimsenin hakkını yemeye çalışmadığını ama kendi haklarından...

Dönmez: Akdeniz’de ne hak yeriz, ne de hakkımızı yediririz!

Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Türkiye’nin Akdeniz'de kimsenin hakkını yemeye çalışmadığını ama kendi haklarından da vazgeçmediğini belirterek, bölgede bir oldubittiye izin vermeyeceklerini açıkladı.

Petrol ve LPG sektörünün İstanbul’daki buluşma noktası olarak adlandırılan Petroleum Istanbul 2019’un açılışını yapan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez,  Milli Enerji ve Maden Politikası’nda hedefler arasında petrol ve doğalgaz aramacılığının anahtar role sahip olduğunu vurgulayarak, bu çerçevede kara ve denizde petrol arama çalışmalarına hız verdiklerini ifade etti. Doğu Akdeniz’deki petrol ve doğalgaz arama çalışmalarından da bahseden Dönmez, “Enerjide bağımsız hale gelmek istiyoruz. Türkiye'nin petrol ya da doğal gaz üretebilmesi ve ihraç edebilmesini arzu ediyoruz. Türkiye'nin içerisinde bulunduğu Türk Akım ve TANAP gibi projelerin başarıya ulaşıyor olması en büyük göstergedir. Türkiye Akdeniz'de ne bir kimsenin hakkını yemeye çalışıyor ne de kendi haklarından vazgeçiyor. Yani Akdeniz'de bir oldubittiye izin vermeyeceğiz. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin haklarını kimsenin gasp etmesine izin vermeyeceğiz” ifadesini kullandı. 

KAÇAKÇILIKLA TEKONOLOJİYİ KULLANARAK MÜCADELEDE KARARLIYIZ

“Kayıt dışı yani kaçak akaryakıtla teknolojik altyapımızı kullanarak sonuna kadar mücadele etmekte kararlıyız” diyen Dönmez, saha denetimlerindeki etkinliğin ve derinliğin de arttırıldığını belirtti. Dönmez, Akaryakıt Kaçakçılığı ile Mücadele Komisyonu’nun da belirli aralıklarla toplanarak değerlendirmeler yaptığını kaydetti.

Dönmez ayrıca Akaryakıt sektörünün Türkiye ekonomisine istihdam konusunda da en büyük katkıyı yapan sektör olduğuna dikkat çekerek, “Akaryakıt sektöründe 150 bin civarında, tüm petrol ürünleri sektöründe ise 200 bin insan istihdam ediliyor” dedi. 

Dönmez ayrıca Türkiye’nin artan petrol talebini karşılamak için rafineri ve petrokimya tesislerini arttırma yolunda da adımlar atıldığını kaydederek, STAR Rafinerisi ile bu konuda dev bir adım atıldığını söyledi. Bu adımla dışa bağımlılığın %40’a düşürüldüğünü de sözlerine ekledi.

Sabiha KÖTEK - Enerji Günlüğü

Önceki ve Sonraki Haberler