1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Dönmez: Bor satışında rekor kırdık

Dönmez: Bor satışında rekor kırdık

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Türkiye’nin 2021’de pandemi koşullarına rağmen 1 milyar doların üzerinde bor ve bor ürünleri satışı yaparak rekor kırdığını söyledi.

Dönmez: Bor satışında rekor kırdık

Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Türkiye’nin 2021’de pandemi koşullarına rağmen 1 milyar doların üzerinde bor ve bor ürünleri satışı yaparak rekor kırdığını söyledi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Eti Maden Genel Müdürlüğünde düzenlenen “Bor Çalıştayı” programında yaptığı değerlendirmede, Türkiye’nin dünya bor pazarının lideri olduğunu belirtti. 2021 yılında pandemi koşullarına rağmen Türkiye’nin bor üretiminde ve ihracat ve satışında rekor kırdığını kaydeden Dönmez, “2,5 milyon tonu ihraç olmak üzere, toplamda 2,6 milyon tonluk bor ve ürünleri satışı yaptık. Buradan da 1 milyar doların üzerinde bir satış rakamı elde ederek rekor kırdık” ifadesini kullandı.

"BOR TEKNOLOJİLERİNDE DÜNYA MARKASI OLACAK İŞLERİ HEDEFLİYORUZ”

Bakan Dönmez bu rakamlara rağmen çıtayı sadece üretimle, ihracat rakamlarıyla belirlemenin yeterli olmadığına dikkat çekti. “Enerji teknolojilerinde özelde de bor teknolojilerinde artık dünya markası olacak işleri ortaya koymak arzusundayız” diyen Dönmez, bor ürünlerinin kullanıldığı zırh yapımı gibi uç ürünlerde daha büyük bir katma değeri ortaya koyma imkan ve kapasitesine sahip olunduğunu ifade etti. 

2022’DE BOR KARBÜR TESİSİ TAMAMLANACAK

2022'nin sonlarına doğru bor karbür tesisinin tamamlanacağını ve ilk performans testlerinin yapılacağını kaydeden Dönmez, bu tesisle bordaki katma değeri 150 katına kadar yükselteceklerini vurguladı.  

Borla ilgili yürütülen bir diğer önemli çalışmanın da başta çelik üretiminde kullanılan ferro bor ile ilgili olduğunu söyleyen Dönmez, Balıkesir’de yıllık 800 ton kapasiteli ferro bor üretim tesisi için sözleşme imzalama aşamasında oldukları bilgisini paylaştı. Bu tesisin de temelininin 2022'de atılacağını kaydetti.

Eskişehir'de Nadir Toprak Elementleri Kazanım Proses Dizaynı, Pilot ve Üretim Tesisi için hazırlıkların sürdüğüne işaret eden Dönmez, pilot tesisin kurulumuna 2022'nin ilk çeyreğinde başlanacağını dile getirdi.

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler