1. HABERLER

  2. KÖMÜR

  3. Dönmez: Borla ilgili dört yeni tesisin temelini atacağız

Dönmez: Borla ilgili dört yeni tesisin temelini atacağız

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Türkiye’nin lityum üretiminin yarısını karşılayacak 2 yeni tesisin temelinin bu yıl atılacağını açıkladı.

Dönmez: Borla ilgili dört yeni tesisin temelini atacağız

Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, bu yıl sonunda iki lityum, bir ferrobor, bir de nadir toprak elementleri tesisi olmak üzere borla ilgili dört yeni tesisin temelinin atılacağını açıkladı.

Mimar ve Mühendisler Grubu tarafından 5’incisi düzenlenen, MMG EURITECH Avrasya Ar-Ge İnovasyon & Teknoloji Zirve ve Sergisi’nde konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, bu yıl sonunda borla ilgili dört yeni tesisin temelinin atılacağı bilgisini verdi. Dönmez bu tesislerden birinin ferrobor tesisi, diğerinin nadir toprak elementleri tesisi, diğer ikisinin de lityum tesisi olacağını kaydetti.

2 YENİ TESİS TÜRKİYE’NİN LİTYUM ÜRETİMİNİN YARISINI KARŞILAYACAK

Elektrikli araç bataryalarının temel materyallerinden biri olan lityum üretimiyle ilgili yapılacak yatırımlara değinen Dönmez, “Eskişehir Kırka’da sıvı bor atıklarından ürettiğimiz lityum karbonat bütün testleri başarıyla geçti. Pilot tesiste üretim optimazyonunu yaptık. İnşallah yıllık 600 ton üretim yapacak iki yeni fabrikamızın temelini bu yıl atacağız inşallah. Burada yapacağımız üretim Türkiye’nin lityum üretiminin yarısını karşılayacak” dedi.

MADEN İHALELERİNDE UÇ ÜRÜN ODAKLI TESİS ŞARTI

Dönmez ayrıca son zamanlarda maden ihalelerine uç ürün odaklı tesis şartıyla çıkıldığını kaydederek, “Yani yatırımcımıza diyoruz ki ‘Sahayı al. Madeni çıkar. Daha sonra çıkardığın bu madeni kuracağın tesiste işle. Uç ürün haline getir ve o şekilde ihraç et” ifadesini kullandı.

 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler