1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Dönmez: Doğal gaz zammı yurtdışı kaynaklı

Dönmez: Doğal gaz zammı yurtdışı kaynaklı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, doğalgazın yüzde 98’inin ithal edildiğini ve doğalgaza yapılan zammın yurtdışı piyasalardaki artışından kaynaklandığını açıkladı.

Dönmez: Doğal gaz zammı yurtdışı kaynaklı

Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, doğalgazın yüzde 98’inin ithal edildiğini ve doğalgaza yapılan zammın yurtdışı piyasalardaki artışından kaynaklandığını açıkladı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, elektrik ve doğalgaza yapılan zamlara ilişkin açıklamalarda bulundu. Enerjide dışa bağımlı bir ülke olduğumuzu hatırlatan Dönmez, petrol ihtiyacının yüzde 92’sinin, doğal gaz ihtiyacının da yüzde 98’inin ithal edildiğini kaydetti. Son bir yılda döviz bazında petrolde ve doğalgazda iki kat ve iki katın üzerinde artışlar yaşandığın ifade eden Dönmez, “İthal ettiğiniz bir üründe ister istemez fiyat dalgalanmaları iç piyasalara da olduğu gibi yansıyor”dedi. 

Dönmez, petrol fiyatlarında yaşanan değişikliğin altı ay sonra doğalgaz fiyatlarına da yansıdığını belirterek, “Bizim doğalgazı zorunlu olarak yapmış olduğumuz bu fiyat artışları ithal ettiğimiz yurtdışı piyasalardaki artışından kaynaklanıyor. Tabii kurdaki değişiklikleri de üzerine koyduğunuzda yansıması bu şekilde oluyor” dedi. 

DOĞAL GAZ FİYATLARI ELEKTRİK FİYATLARINA DA YANSIYOR

Doğal gazın elektrik üretiminde kullanımının artmasıyla fiyat artışının da yansıdığına değinen Dönmez, “Elektrik ile ilgili şunu da ilave etmemde fayda var. Özellikle içinde bulunduğumuz sezon çok kurak geçiyor. Bizim yaklaşık kurulu gücümüzün yüzde 28'i hidrolik elektrik santrallerinden oluşuyor. Geçtiğimiz yıla göre barajlarda su seviyesi neredeyse yarı yarıya düştü. Dolayısıyla hidrolikten elde ettiğimiz elektrik miktarı düşünce talep de arttı. Bu açığı nasıl kapatacaksınız? Doğal olarak termik santrallerle kapatıyorsunuz. Termik santrallerde de doğalgaz ve ithal kömür yine ithal yakıt. Oradaki maliyet artışları da toptan elektrik fiyatlarına yansıdığı için fiyatlarda biz zorunlu artışa gidildi” ifadesini kullandı.

Önceki ve Sonraki Haberler