1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Dönmez: Doğu Akdeniz’de çalışmalara kararlılıkla devam edeceğiz

Dönmez: Doğu Akdeniz’de çalışmalara kararlılıkla devam edeceğiz

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Türkiye’nin haklarından taviz vermeden Doğu Akdeniz’deki ve Karadeniz’deki petrol ve doğalgaz arama ve sondaj çalışmalarına kararlılıkla devam edeceğini söyledi.

Dönmez: Doğu Akdeniz’de çalışmalara kararlılıkla devam edeceğiz

Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Türkiye’nin haklarından taviz vermeden Doğu Akdeniz’deki ve Karadeniz’deki petrol ve doğalgaz arama ve sondaj çalışmalarına kararlılıkla devam edeceğini söyledi.

TBMM Genel Kurulu'nda Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı’nın bütçesi görüşüldü. Bakanlığın 2021 Yılı Bütçesi ile ilgili konuşan Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki yetki alanları ile ilgili tavrının ne olduğunu belirterek, “Doğu Akdeniz havzasında uluslararası hukuk kaynaklı meşru haklarımızdan taviz verilmeden bu bölgeyle birlikte Karadeniz’de de arama ve sondaj faaliyetlerimiz kararlılıkla devam ettirilecektir. Bu kararlı çalışmalarımızın bir neticesi olarak Ereğli’nin 175 km açığındaki Karadeniz’in Sakarya Havzasında tarihimizdeki ve aynı zamanda bu yıl dünyada denizlerdeki en büyük doğal gaz keşfini gerçekleştirerek 20 Temmuz'da başlatılan Tuna-1 kuyusundaki sondajda 405 milyar metreküplük doğal gaz rezervi keşfettik. Nasıl bulduysak öyle çıkaracağız” dedi.

YENİLENEBİLİRDE 20 AVRUPA ÜLKESİ GERİDE BIRAKILDI

Türkiye’nin yenilenebilir enerji alanında katettiği gelişmelere de değinen Dönmez, “Son yıllardaki enerji atağının en önemli unsurlarından biri olan yenilenebilir enerji alanında sadece son iki yılda devreye giren 7 bin 51 megavat (MW) kurulu gücün yüzde 78’i yenilenebilir enerji kaynaklarından oluşmuştur. 2020 yılı ilk on ayında devreye alınan 2 bin 950 MW kurulu gücün neredeyse tamamı yenilebilir enerji kaynaklı olup, sadece bu on ayda devreye giren yenilenebilir enerji kurulu güç miktarı, Avrupa’daki 20 ülkenin toplam yenilenebilir enerji kurulu gücünden daha fazla olmuştur” ifadesini kullandı. 

AKKUYU NGS’NİN İLK REAKTÖRÜ 2023’TE DEVREYE ALINACAK

Dönmez, Türkiye’nin ilk nükleer güç santrali olacak olan Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin inşası devam etmekte olduğunu hatırlattı. Akkuyu NGS’nin üçüncü ünitesi için de inşaat lisansı verildiğini belirterek, ilk reaktörü 2023 yılında, kalan 3 reaktörü ise birer yıl arayla devreye almayı planladıklarını ifade etti. 

Önceki ve Sonraki Haberler