1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Dönmez: Enerji fiyatlarında döngüyü kırmanın tek yolu yerli enerji

Dönmez: Enerji fiyatlarında döngüyü kırmanın tek yolu yerli enerji

Enerji Günlüğü – Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez petrol ve kura bağlı artan elektrik fiyatları döngüsünü kırmanın tek yolunun yerli...

Dönmez: Enerji fiyatlarında döngüyü kırmanın tek yolu yerli enerji

Enerji Günlüğü – Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez petrol ve kura bağlı artan elektrik fiyatları döngüsünü kırmanın tek yolunun yerli kaynaklarımız olduğunu kaydetti.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Ankara’da başlayan 11. EIF Uluslararası Enerji Kongresi ve Fuarı’nın açılışında yaptığı değerlendirmede, “Bizim yerli kömür dâhil yerli kaynak ısrarımızın altında yatan sebep ise elektrik faturası ile küresel petrol ve kur hareketleri arasındaki bağı koparmaya çalışmaktır. Bugün küresel petrol fiyatları arttığı zaman 2 hafta içinde akaryakıt pompalarına, 3 ay ile 8 ay içerisinde doğal gaz fiyatlarına ve kademeli olarak da 8-9.ay gibi elektrik fiyatlarına sirayet ediyor. Bu döngüyü kırmamızın tek yolu yerli kaynaklarımız” dedi.

ELEKTRİKTE YERLİ KAYNAK KULLANIMI SON 4 YILDA % 40 ARTTI

Türkiye’nin yenilenebilir kaynak kullanımını hızla arttığına ve elektrikte yerli kaynakların kullanımında 4 sene öncesine göre %40’a varan bir artış sağlandığına dikkat çeken Dönmez, bu başarıların bu kadar kısa bir zamanda elde edebilmemizde en önemli 3 kaynağın güneş, rüzgâr ve yerli kömür olduğunu kaydetti.

YENİLENEBİLİR ENERJİ İSTATİSTİKLERİ

Bu sene içerisinde Türkiye’de bu kaynaklar bazında bazı istatistikleri de paylaşan Bakan Dönmez, “Bu sene ilk defa Türkiye’de günlük elektrik üretimi Ağustos-Temmuz döneminde 1 TWh/gün seviyesini geçti. Ağustos ayında yine saatlik elektrik üretiminde yenilenebilir kaynakların tüm üretimdeki oranları %50 seviyesini yakaladı ve geçti. Yani Türkiye’de Haziran’da ilk defa test ettiğimiz saatlik yenilenebilir oranında %50 rakamını Ağustos ayında geçtik. Günlük yenilenebilir üretim oranlarında ise Haziran ayının ilk haftasında %45 ile çok yüksek bir orana eriştik. Rüzgârda yine bir rekor yılı oldu. Eylül ayının son haftasında rüzgâr üretiminin saatlik bazda %20’leri geçtiği saatleri gördük. Fakat bu ender dönemler maalesef tüm seneye yayılmıyor. Bugün elektrik şebekemiz de belirli aylarda çok yüksek kapasiteyle diğer aylarda ise daha düşük kapasitede çalışan yenilenebilir kaynaklardan etkileniyor. Bu etkileri azaltmak için de yerli kömürümüz var.

Yine yerli kaynaklarımızdan linyitte, kömür santrallerimiz 2013-2018 döneminin en yüksek üretim rakamlarını gördüler. Bu sene eğer yağışlar ve su seviyeleri de iyi olsaydı, %55 yerlilik oranını yakalamamız hayal değildi. Yerli kömürden elektrik üretimi son senelerdeki ortalamanın %21 üzerinde. İnanıyoruz ki önümüzdeki dönemde çok daha iyi bir noktaya ilerleyeceğiz” açıklamalarında bulundu.

VATANDAŞLARA KIŞ UYARISI

Konuşmasını bitirirken, vatandaşlara da yaklaşan kış sebebi ile bir uyarıda bulunan Dönmez, “Yaklaşan kış günlerinde, kombi bakımlarınızı ve baca temizliklerinizi yaptırın. Can ve mal güvenliğiniz bizler için her şeyin önünde. Kombi ayarlarınızda yardım alın” dedi.

Sabiha KÖTEK – Enerji Günlüğü/Ankara

Önceki ve Sonraki Haberler