1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Dönmez: Hidrokarbonda yerli ekipmanla yüzde 41 tasarruf sağladık

Dönmez: Hidrokarbonda yerli ekipmanla yüzde 41 tasarruf sağladık

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, hidrokarbon sektöründe yerli imkanlarla üretilen ekipmanlar sayesinde üretim maliyetlerinde yüzde 41 tasarruf sağlandığını açıkladı.

Dönmez: Hidrokarbonda yerli ekipmanla yüzde 41 tasarruf sağladık

Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, hidrokarbon sektöründe yerli imkanlarla üretilen ekipmanlar sayesinde üretim maliyetlerinde yüzde 41 tasarruf sağlandığını açıkladı.

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı ev sahipliğinde gerçekleştirilen Petrol Endüstrisinde Milli Teknolojiler (PEMT) toplantısında değerlendirmelerde bulunan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Türkiye enerji arz güvenliğinin stabil ve sürdürülebilir olmasını sağlayacak en önemli koşullarından birinin enerji teknolojilerinin yerlileştirilmesi olduğuna vurgu yaptı. Pandemi döneminde yerli teknolojinin ne denli önemli olduğunun daha iyi anlaşıldığını belirten Dönmez, hidrokarbon sektöründe kara sondajlarında kullanılan ekipmanların artık yerli imkanlarla üretildiğini söyledi. 

"YERLİ EKİPMAN BÜTÇESİ 186,5 MİLYON LİRAYA ULAŞTI"

Dönmez, son 3 yılda toplam 93 ekipmanın yerli imkanlarla üretilmeye başlandığını vurgulayarak, bu ekipmanların toplam bütçesinin 186,5 milyon liraya ulaştığını kaydetti. Ekipmanların yerli muadillerinin üretilmemesi halinde yurt dışına ödenecek miktarın 263,5 milyon lira olacağına dikkat çeken Dönmez, “Yerlileştirme sonrasında bugün elde ettiğimiz tasarruf, yani ülkemizde kalan miktar yaklaşık 76 milyon lira oldu. Bir başka deyişle yerlileştirme sayesinde bu sektördeki üretim maliyetlerinde yüzde 41 tasarruf edildi. Yerli imkanlarla ürettiğimiz bütün ekipmanlar, yurt dışı muadilleriyle aynı ya da daha fazla verimle çalışıyor” ifadesini kullandı. 

KARADENİZ’DE KUYU TESTLERİ MAYIS’TA BAŞLAYACAK

Bakan Dönmez konuşmasında ayrıca, Karadeniz’deki Sakarya Gaz Sahası’nda Fatih Sondaj Gemisi'nin kazdığı Tuna-1, Türkali-1 ve Türkali-2'nin kuyu testlerini Kanuni Sondaj Gemisi’nin yapacağını belirterek, önce Türkali-2'den başlanacak olan kuyu testlerinde Mayıs ayı içinde başlamayı planladıklarını ifade etti. 

 

Önceki ve Sonraki Haberler