1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Dönmez: İlk sondajlarımızda gaz yada petrole ulaşmayı ümit ediyoruz

Dönmez: İlk sondajlarımızda gaz yada petrole ulaşmayı ümit ediyoruz

Enerji Günlüğü - Türkiye’nin ilk sondaj gemisi 'Fatih' bugün Antalya açıklarında ilk derin deniz sondaj kuyusu çalışmalarına start veriyor. Enerji...

Dönmez: İlk sondajlarımızda gaz yada petrole ulaşmayı ümit ediyoruz

Enerji Günlüğü - Türkiye’nin ilk sondaj gemisi 'Fatih' bugün Antalya açıklarında ilk derin deniz sondaj kuyusu çalışmalarına start veriyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, ilk sondajlarda petrole yada doğalgaza rastlamayı ümit ettiklerini kaydetti. 

Fatih Sondaj Gemisi’nin  Türkiye karasularında Antalya ve Alanya arasında gerçekleştireceği ilk sondajına uğurlama töreninde değerlendirmelerde bulunan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, “İlk sondajımız Alanya 1 Kuyusu olacak. Süresi yaklaşık 150 gün olarak planlandı. Hedefimiz bu gemiyle ortalama yılda iki sondaj kuyusu açmak. Ümit ediyoruz ilk sondajımızda petrole yada doğalgaza rastlarız. Umudumuz yüksek. Şöyle bir örnek vereyim; Kuzey Denizi’nde İngiltere 150 kuyudan sonra petrole ulaştı ama doğalgazda daha az kuyu kazarak ulaştı. Bizim temennimiz ilk kuyularda buna ulaşmak” dedi.

TEKNOLOJİDE DÜNYANIN İLK BEŞ GEMİSİ ARASINDA

Dünyada teknoloji anlamında ilk beş sırada bulunan Fatih Sondaj Gemisi ile ilgili bazı teknik bilgiler veren Dönmez, “Gemimiz, hepinizin de gördüğü gibi oldukça heybetli bir yapıya sahip. Fatih, 6. nesil dediğimiz üst düzey teknolojiye sahip bir gemi. 12.200 metre derinlikte yani çok yüksek basınç altında dahi deniz sondajı yapabilme kabiliyetine sahip, çift kuleli tasarımıyla hem asıl hem yardımcı işlerin yapılabildiği eş zamanlı operasyon olanağı sunuyor. Her iki kule de sondaj ekipmanlarıyla donatıldı.  Fatih, aktif konumlandırma sistemi sayesinde 6 metre yükseklikteki dalga boyunda bile sabit kalarak operasyonlarını sürdürebilme özelliğine sahip. Bu üst düzey teknolojik özellikleriyle en zor operasyon koşullarında çalışarak kendini ispatlamış bir gemi. Gemimizin “upgrade” edilme sürecinde, sondaj ekipmanları, kuyu kontrol sistemleri, dinamik pozisyonlama sistemleri, gemi iticileri ve gemi jeneratörlerine varıncaya kadar gerekli tüm teknik aksam yenilendi. Bu çalışmaların ardından Fatih, kendi sınıfındaki 16 gemi arasından sıyrılarak böylesine yüksek teknolojiye sahip dünyanın ilk 5 gemisi arasına girmiştir” açıklamasını yaptı.

İŞ GÜVENLİĞİ VE ÇEVRE HASSASİYETİYLE ÇALIŞACAĞIZ

Dönmez, iş güvenliği ve çevre hassasiyeti ile çalışılacağını kaydederek, “Bütün operasyonlarımızı uluslararası kural ve düzenlemelere göre gerçekleştireceğiz. İş güvenliği standartlarımız en üst düzeyde olacak. Sondaj esnasında çevreye, deniz yaşamına ve canlılara hiçbir zarar vermeyen çevre dostu bir teknoloji kullanacağız. İş güvenliği ve çevrenin korunması yüksek ihtimam gösterdiğimiz konuların başında geliyor. Bu gelişmelerle tüm operasyonlarımızı uzun vadeli, verimli ve sürdürülebilir hale getirmiş olduk” dedi.

MERSİN’DE SIĞ DENİZ SONDAJI DA YOLDA

Barbaros Hayreddin Paşa ve Oruç Reis Gemilerinin sadece Akdeniz’de değil, Karadeniz’de de durmaksızın çalıştığını belirten Bakan Dönmez, bugün Fatih gemisinin de katılımıyla bu çalışmaların daha da derinleşerek hız kazanacağını ifade etti. Ayrıca bir başka gelişmenin müjdesini de veren Dönmez, “Bunlara ek olarak, ikinci sondaj gemimizi de portföyümüze katıp, denizlerdeki ağırlığımızı daha da artıracağız. İnşallah yakın zamanda Mersin’de bir sığ deniz sondaj çalışmasına da başlayacağız. 2023 hedeflerimize giden yolda, ayrıntılı olarak belirlediğimiz 2019 yılı stratejimiz de şimdiden hazır. Planlarımızı yaptık ve çalışmalarımızı artırarak sürdürüyoruz” ifadesini kullandı.

HİÇ KİMSENİN KAYNAĞINDA GÖZÜMÜZ YOK

"Tüm çalışmaların hukuka uygun yapıldığına dikkat çeken Dönmez, “Biz ülke olarak hiçbir zaman tek taraflı, merkeze kendisini koyup çevreyi yok sayan ve ne olursa olsun kendi çıkarlarına “aç gözlülükle” ulaşmaya çalışan bir anlayışta olmadık, olmayacağız" diyen Dönmez, bu gerçeğin, enerji alanında yapılan tüm çalışmalar için de geçerli olduuğnu kaydetti. Dönmez, "Karşılıklı çıkar, karşılıklı hak ve hukuka saygı ve en önemlisi doğaya ve insana saygı paradigmamızın temelini oluşturuyor.  Bu felsefe doğrultusunda, Doğu Akdeniz’de istikrarı, barışı ve huzuru destekledik, destekliyoruz. Adımlarımızı her zaman hukuk çerçevesinde attık. Tek taraflı, gayrimeşru ve Türkiye’nin hakkını engellemeye yönelik adım atmaya tevessül edenlere, uluslararası hukuktan doğan haklarımızı ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin haklarını sonuna kadar her platformda koruyacağımızı bildirmek isterim. Bizim hiçbir kimsenin kaynağında gözümüz yok. Tek derdimiz kendi hâkimiyet alanımızdaki her bir karışın zenginliğini milletimizin hizmetine sunmak” dedi.  

Sabiha KÖTEK - Antalya

Önceki ve Sonraki Haberler