1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. JEOTERMAL

  4. Dönmez: Jeotermal kurulu gücünde dünyada birinci olacağız

Dönmez: Jeotermal kurulu gücünde dünyada birinci olacağız

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Türkiye’nin jeotermal kurulu güçte dünya liderliğini hedeflediğini ve yakın bir zamanda kurulu gücünü 1.961 MW’ye yükselteceğini söyledi.

Dönmez: Jeotermal kurulu gücünde dünyada birinci olacağız

Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Türkiye’nin jeotermal kurulu güçte dünya liderliğini hedeflediğini ve yakın bir zamanda kurulu gücünü 1.961 MW’ye yükselteceğini söyledi.

 Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Ankara’da Jeotermal Elektrik Santral Yatırımcıları Derneği (JESDER) tarafından gerçekleştirilen Türkiye Jeotermal Kongresi’nde yaptığı konuşmada, 2019 sonunda Türkiye’nin jeotermal kurulu gücünü 1.515 MW’a ulaştırarak elektrik üretiminin yüzde 2,93’ünü JES’lerden sağladığını belirterek, “Ancak, şimdi hedefimiz daha yüksek. Jeotermal kaynaklı kurulu güçte dünyada birinci olacak ve Avrupa ile de farkı giderek açacağız. 

Halen ön lisans aşamasında olan projelerimiz var. Bunları da dikkate aldığımızda jeotermalde kurulu gücümüzü yakın bir zamanda 1.961 MW’ye yükselteceğiz” dedi. 

EKONOMİYE 546 MİLYON DOLAR KATKI

Bugüne kadar yapılan ihalelerle MTA’nın 101 adet jeotermal sahasını yatırımcılara devrederek ülke ekonomisine 546 milyon dolarlık bir katkı sağladığını ifade eden Dönmez, jeotermalin sadece elektrik üretiminde kullanılmadığına, ısınma, tarım, turizm gibi oldukça çeşitli alanlarda kullanıldığına dikkat çekti. Dönmez, 2020 sonuna kadar işletmeye giren ve YEKDEM’e dâhil olan lisanslı JES’lere destek olmaya devam edeceklerini belirterek, “Ayrıca, YEKDEM’e dâhil olmayan elektrik üreticilerine, üretimlerini serbest koşullar altında yaptığı ikili ticari anlaşmalarla ya da EPİAŞ tarafından işletilen elektrik piyasası yoluyla da satabilme imkânı sunduk” dedi.

ELEKTRİKTE YENİLENEBİLİR TARİFESİ ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR

İsteyen tüketiciler için yenilenebilir enerji tarifesi üzerinde çalışıldığını hatırlatan Dönmez, "Bu tarifeyle, sadece yenilenebilir kaynaklardan üretilen elektriği tüketmek isteyen kullanıcılara bu fırsatı vereceğiz" dedi.

Önceki ve Sonraki Haberler