1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. JEOTERMAL

  4. Dönmez: Jeotermalin incire zararı yok

Dönmez: Jeotermalin incire zararı yok

Enerji Bakanı Fatih Dönmez, 33 adet jeotermal santralin kurulu olduğu Aydın’da jeotermalin incir üretimi ve kalitesine olumsuz bir etkisi olmadığını söyledi.  

Dönmez: Jeotermalin incire zararı yok

Enerji Günlüğü - Enerji Bakanı Fatih Dönmez, 33 adet jeotermal santralin kurulu olduğu Aydın’da jeotermalin incir üretimi ve kalitesine olumsuz bir etkisi olmadığını söyledi.  

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, jeotermalin başkenti olarak adlandırdığı Aydın ziyaretinde jeotermalin Aydın’ın incir üretimine olumsuz etkide bulunduğu iddialarını yalanladı. Dönmez Aydın’da jeotermal santral ziyareti ardından yaptığı açıklamada, Aydın’da incir üretimi ve kalitesinde bir sorun yaşanmadığını söyledi.

Dönmez, “Çevre mevzuatımız çok net ve orada sıfır toleransla gidiyoruz. Yalnız, çevre mevzuatına uygun hareket etmekle birlikte bu santralleri, tesisleri, yatırımları karalayan kesim de var. Bunlara da bilimsel tüm araştırma ve verileri ortaya koyarak ‘Bu savunduğunuz şeyler doğru değil. Yanlış bilgiler veriyorsunuz. Doğrusu bu’ diyeceğiz. Biliyorsunuz Aydın bir incir vatanı. Rabbim çok güzel bir doğa vermiş ve birkaç yıldır da bu santraller üzerinden incire olumsuz etkileri olduğu şeklinde algılar oluşturulmaya çalışıldı. Biliyoruz ki geçen sene incir üretiminde rekor üretim söz konusu oldu. Böyle bir şey olsaydı, incir üretiminde rekor kırabilir miydik? Kalite de bir sıkıntı yok. Yine bir takım hastalıklara sebep olduğu yönünde bir takım iddialar var. Onu da yine otoritelerle görüştük. Aydın’ın sağlığı ile alakalı bu tesisler olmadan önceki durum ile tesisler sonrası sürecinde aleyhte bir gelişme söz konusu değil. Yanıltmayalım, doğrusu neyse onu vatandaşımızla paylaşalım” ifadelerini kullandı.

JES’LERİN YARISI AYDIN’DA

Jeotermalin önemli bir enerji kaynağı olduğunu ifade eden Dönmez, Türkiye’de  1665 MW kurulu güçte 65 tane jeotermal santral bulunduğunu belirtti. Dönmez, “Bu işin de neredeyse başkenti Aydın sayılır. Yaklaşık 33 tane tesisimiz burada ve 800 megavat kurulu gücümüz var” dedi. 

Dönmez, jeotermal kaynaklı elektrik üretim tesislerinin toplam yatırım tutarlarının yaklaşık 5 milyar dolar civarında olduğunu ve bu tesislerin de büyük bir kısmının son 10 yılda yapıldığını söyledi. Jeotermal santrallerin ekipmanlarında yerlilik oranlarının yüzde 65’e yükseldiğini ve bu santraller sayesinde her yıl yaklaşık 600 milyon dolar civarındaki doğal gaz faturasından tasarruf sağladığını da sözlerine ekledi.

“JEOTERMAL SADECE ELEKTRİK ÜRETİMİNDE KULLANILMIYOR”

Jeotermalin sadece üretim amacıyla kullanılmadığını, kaplıca gibi sağlık turizminde ve bölgesel ısıtmada da kullanıldığını kaydeden Dönmez, "Jeotermal enerji ile bir toplu konutu bir beldeyi ısıtabilirsiniz. Nitekim Türkiye’de jeotermal kaynaklarla ısınan 140 bin tane konutumuz var, ama biz tüm kapasitemizi değerlendirmiş olsak 340 bin konuta kadar mevcutlu kaynaklardan ısıtma imkanına kavuşuruz” ifadesini kullandı. 

 

Önceki ve Sonraki Haberler