1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Dönmez: Karadeniz gazı ihtiyacın üçte birini karşılayacak

Dönmez: Karadeniz gazı ihtiyacın üçte birini karşılayacak

Enerji Bakanı Fatih Dönmez, Türkiye'nin Karadeniz'de keşfettiği gaz rezervinin 2027 yılında ülkenin ihtiyacının üçte birini karşılamasının beklendiğini söyledi. 

Dönmez: Karadeniz gazı ihtiyacın üçte birini karşılayacak

Enerji Günlüğü - Enerji Bakanı Fatih Dönmez, Türkiye'nin Karadeniz'de keşfettiği gaz rezervinin 2027 yılında ülkenin ihtiyacının üçte birini karşılamasının beklendiğini söyledi. 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Karadeniz’de keşfedilen doğalgaz rezervinin, üretimin tepe yapmasını bekledikleri 2027 yılında Türkiye’nin yıllık iç ihtiyacının yaklaşık üçte birini karşılar hale geleceğini açıkladı. 

Dönmez, Bloomberg ile gerçekleştirdiği mülakatta Sakarya gaz sahasında yaklaşık 40 üretim kuyusu açmayı planladıklarını belirterek, ilk 10 kuyu ile birlikte ilk üretimin de gerçekleştirilmiş olacağını söyledi. Hedefin, gazın 2023’te sisteme bağlanması olduğunu vurgulayan Dönmez, “Her bir fazı 10’ar kuyudan oluşuyor. Tam üretime 40. kuyudan sonra ulaşmış olacağız. Oradaki hedefimiz de 2027 gibi gözüküyor. Seviye olarak günlük 10 milyon metreküple başlarız, 40 milyon metreküpe kadar çıkarız. Yıllıkta bakarsanız, süreç sonunda aşağı yukarı 15 milyar metreküpe denk geliyor.” dedi. 

DOĞAL GAZ TALEBİ BU YIL %25 ARTACAK

Dönmez ayrıca Türkiye'nin gaz talebinin bu yıl azalan hidro elektrik üretimi nedeniyle %25 artarak 60 milyar m3 civarına yükselmesini beklediklerini de kaydetti. Aralık ayında kontrat süresinin dolması öncesinde Rusya ile 8 milyar M3 gaz için kontrat genişletilmesi konusunda görüştüklerinin bilgisini veren Dönmez, Mavi Akım ve Türk Akımı’nın tam kapasite çalışması durumunda arz güvenliği ile ilgili bir sıkıntı olmayacağını değerlendirdiklerini söyledi.

 

Önceki ve Sonraki Haberler