1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. BİYOKÜTLE

  4. Dönmez: Kojenerasyon ile enerjide binde 2 tasarruf sağladık

Dönmez: Kojenerasyon ile enerjide binde 2 tasarruf sağladık

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, bugüne kadar verim belgesi verdikleri 187 kojenerasyon tesisi sayesinde nihai enerji tüketiminde yaklaşık binde 2 seviyesinde tasarruf edildiğini açıkladı.

Dönmez: Kojenerasyon ile enerjide binde 2 tasarruf sağladık

Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, bugüne kadar verim belgesi verdikleri 187 kojenerasyon tesisi sayesinde nihai enerji tüketiminde yaklaşık binde 2 seviyesinde tasarruf edildiğini açıkladı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, enerji yoğun alanlarda enerjinin daha verimli kullanılmasını sağlayan kojenerasyon ve trijenerasyon sistemlerinin yaygınlaşması için öneri ve stratejileri Avrasya Kojenerasyon Toplantısı’nda sektör temsilcileriyle paylaştı. 

Kojenerasyon santrallerine lisans alma ve şirket kurma muafiyeti sağladıklarını belirten Dönmez, “Günümüze kadar 204 tesis için başvuru aldık. Bunlardan 108’i bina, 79’u sanayi olmak üzere toplam 187’sine Kojenerasyon Tesisi Verim Belgesi verdik” dedi. Söz konusu belgeleri verdikleri tesislerin toplam elektrik kurulu gücünün 560 MWe’ye ulaştığını belirten Dönmez, “Isıl kurulu gücü ise 524 MWt oldu. Bu tesislerle yıllık birincil enerji kaynağı tasarrufumuz yıllık 2,7 teravatsaat, diğer deyişle 230 bin 843 ton eşdeğer petroldür. Hâlihazırda bu tesisler sayesinde nihai enerji tüketimimizden yaklaşık binde 2 seviyesinde tasarruf edebiliyoruz. Ayrıca yapılan bu yatırımlarla yıllık 1 milyon ton karbon emisyonu azalımı da sağlayabiliyoruz” şeklinde konuştu.

ENERJİ VERİMLİLİĞİNE 2020’DE 635 MİLYON DOLAR YATIRIM

Sürdürülebilir kalkınmanın ve dönüşümün önemli gereklerinden birinin de enerji verimliliğinin en üst seviyede başarılması olduğunu belirten Dönmez, Ulusal Enerji Verimliliği Eylem Planı hedefleri kapsamında çalışmalarına hızla devam ettiklerini söyledi.

Dönmez, “Geçtiğimiz yıl enerji verimliliğine toplamda 635 milyon dolar yatırım yaptık. 2020’de yaptığımız yatırımlarla 451 bin ton eşdeğer petrol tasarruf ettik. Bunun maddi karşılığıysa 158 milyon dolara denk geliyor” dedi.

Dönmez, 2017-2020 dönemi için de enerji verimliliğine toplamda 4,8 milyar dolar yatırım yaptıklarını ve karşılığında 3,19 milyon ton eşdeğer petrol tasarrufuyla toplamda 1.2 milyar dolar tasarruf sağladıklarını da ifade etti. 

Önceki ve Sonraki Haberler