1. HABERLER

  2. KÖMÜR

  3. Dönmez: Maden ihracatı artıyor, borda rekor geliyor

Dönmez: Maden ihracatı artıyor, borda rekor geliyor

Enerji Bakanı Fatih Dönmez, madencilik ihracatının yılı 6.0-6.5 milyar dolarla kapatabileceğini, bor ihracatında yeni rekor beklendiğini söyledi.

Dönmez: Maden ihracatı artıyor, borda rekor geliyor

Enerji Günlüğü - Enerji Bakanı Fatih Dönmez, madencilik ihracatının yılı 6.0-6.5 milyar dolarla kapatabileceğini, bor ihracatında yeni rekor beklendiğini söyledi. 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, madencilik sektörünün ülke ekonomisine dolaylı yoldan 40 milyar dolarlık katkı yaptığını ifade etti. Enerji muhabirlerine madencilik alanına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Bakan Dönmez, sektörün sadece Eylül ayında 584,3 milyon dolarlık ihracat yaptığını kaydetti. Dönmez, bu rakamın geçen yılın aynı ayına göre yüzde 39,1’lik artış anlamına geldiğini vurguladı. 

İHRACATTA 6.5 MİLYAR DOLAR MÜMKÜN 

Enerji Bakanı Fatih Dönmez, Ocak-Eylül dönemindeki madencilik ihracatı verilerini de değerlendirdi. “Maden ihracatımız ilk 9 ayda 4,38 milyar dolara ulaştı” diyen Enerji Bakanı Fatih Dönmez, “Bu miktar, geçen senenin aynı dönemiyle kıyasladığımızda 48’lik artış demektir. Muhtemelen bu artış trendi devam ederse biz yılı belki 6-6,5 milyar dolar ihracatla kapatmış olacağız” dedi. 

BOR İHRACATI YÜZDE 35.8 ARTTI 

Bor madeninin Türkiye için önemine dikkat çeken Bakan Dönmez, yılın ilk dokuz ayında yapılan bor ihracatının yüzde 35.8’lik artışla  622.4 milyon dolara ulaştığını kaydetti. Dönmez, “Milli ürünümüz boru dünyanın birçok ülkesine satıyoruz, yüzde 60-62’ler seviyesinde dünyada pazar lideriyiz. Bu sene belki de bor ihracatında Eti Maden bir rekor kıracak, onun beklentisi içerisindeyiz” diye konuştu. 

EN BÜYÜK İHRACAT PAZARI ÇİN  

Madencilik ihracatındaki en büyük pazarlarından birinin Asya olduğunu kaydeden Dönmez, “Çin burada en öncü pazarlarımızdan birisi ama dünyanın hemen her yerine birçok maden ürünü ihraç edebiliyoruz” ifadesini kullandı. Çin’e yapılan madencilik ihracatı, geçen yılın ilk 9 ayında 890 milyon dolarken, bu yılın aynı döneminde yüzde 45,2 artışla 1 milyar 292 milyon doları aştı. Madencilik ihracatında Çin’i, ABD ve İspanya izledi. 

SEKTÖRDEN 138 BİN KİŞİYE İŞ

Günlük hayatta kullanılan birçok malzemeyi imal eden sanayicinin ihtiyaç duyduğu ham maddeyi madencilik sektörünün ürettiğine dikkat çeken Bakan Dönmez şöyle konuştu: “Madencilikte üretim, istihdam ve ihracat potansiyeline sahip bir sektör. Doğrudan 138 bin insanımızı istihdam ediyoruz, dolaylı olarak baktığınızda bunun en az 4-5 katı olduğunu söyleyebiliriz.” 

Mehmet KARA - Enerji Günlüğü 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler