1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Dönmez: Pek çok ülke Türkiye’den karasularında sondaj talep etti

Dönmez: Pek çok ülke Türkiye’den karasularında sondaj talep etti

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Karadeniz’deki gaz keşfinin ardından pek çok ülkenin Türkiye’den kendi karasularında arama ve sondaj yapmasını istediğini söyledi.

Dönmez: Pek çok ülke Türkiye’den karasularında sondaj talep etti

Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Karadeniz’deki gaz keşfinin ardından pek çok ülkenin Türkiye’den kendi karasularında arama ve sondaj yapmasını istediğini söyledi.

Petform tarafından düzenlenen "Arama ve Üretim Sektörü 12. İstişare Toplantısı'na katılarak Türkiye’nin sondaj çalışmalarıyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Derin deniz aramalarının yüzde 40'ının son iki yılda yapıldığına dikkat çekerek, Türkiye’nin artık yerli derin deniz sondaj ekibi ve becerileriyle küresel bir oyuncu olma yolunda emin adımlarla ilerlediğini söyledi. Dönmez, “10 yıl öncesine kadar uluslararası ortaklıklarla yürüttüğümüz bu işlerde, bugün yerli üretimin de gücüyle önemli bir know-how, bilgi ve tecrübe kazandık. Sakarya gaz sahasındaki keşiften sonra pek çok ülke kendi karasularında arama ve sondaj yapmamızı istedi. Şu anda önceliğimiz yurt içi olduğu için bu teklifleri geri çevirdik" ifadesini kullandı.

İLK 10 AYDA 84 KUYU AÇILDI

Türkiye’nin karada yürüttüğü sondaj çalışmalarına da değinen Dönmez, yılın ilk 10 ayında tüm olumsuzluklara rağmen 84 kuyu açıldığını ve toplamda 201 bin 728 metre sondaj yapıldığını söyledi. Dönmez, yıl sonu itibarıyla bu rakamın daha da artmasını beklediklerini de sözlerine ekledi. 

Dönmez ayrıca yeni teknolojilerin ve yöntemlerin devreye alınmasıyla mevcut ham petrol üretim sahalarındaki üretilebilirlik oranını yüzde 19'dan yukarı seviyelere taşımayı hedeflediklerini söyledi. Dönmez, 2020'nin başından beri arama ve işletme ruhsatı sayılarının da son 5 yılın en yüksek rakamına ulaştığını kaydetti.

 

Önceki ve Sonraki Haberler