1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Dönmez: Petrol stok seviyesini biraz daha arttıracağız

Dönmez: Petrol stok seviyesini biraz daha arttıracağız

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, son dönemde düşen petrol fiyatlarından yararlanmak amacıyla petrol stok seviyelerini biraz daha arttıracaklarını açıkladı.  

Dönmez: Petrol stok seviyesini biraz daha arttıracağız

Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, son dönemde düşen petrol fiyatlarından yararlanmak amacıyla petrol stok seviyelerini biraz daha arttıracaklarını açıkladı.  

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, tvnet özel röportajında yeni tip koronavirüs Covid-19 salgını ile mücadele döneminde enerji piyasası ile ilgili açıklamalarda bulundu. Türkiye’nin petrol ve doğalgazda büyük oranda dışa bağımlı bir ülke olduğunu ve bu bağımlılığı azaltmak için yatırımlarına ara vermeden devam ettiğini belirten Dönmez, şu anda 10-20 dolar bandında seyreden ve adeta sudan ucuz olan petrol fiyatlarından yararlanmak için de çalışmaların sürdüğünü kaydetti. Dönmez, “Biz de depolarımızdaki stok seviyelerimizi kontrol ediyoruz. Bu dönemde stok kapasitesinin kullanım oranını biraz daha arttıracağız. Yani açıkçası bu fiyat avantajını bir şekilde vatandaşlarımızın lehine kullanmak açısından değerlendirmelerini yapıyoruz” ifadesini kullandı. 

Bununla birlikte Dönmez, petrol ve doğalgazı ağırlıklı olarak ithal eden bir ülke olarak ucuz fiyatların olumlu olmasına rağmen fiyatların oynaklığının ürkütücü olduğuna dikkat çekti. “Finansal açıdan bu sektörün kendi kendini sürdürüyor olması talep tarafını da etkiliyor” diyen Dönmez, bu durumun ileride fiyatların çok üstünde artmasına neden olabileceğini belirtti.

KARADA VE DENİZDE ARAMA ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR

Enerjide dışa bağımlılığı azaltacak bir çok projeye şu anda kriz olup olmamasına bakmaksızın devam ettiklerini kaydeden Dönmez, denizlerde ve karada petrol ve doğalgaz arama çalışmalarına planlandığı şekilde devam edildiğini kaydetti. Bu çerçevde, Fatih sondaj gemisinin Temmuz ayı içerisinde Karadeniz’de ilk sondajını gerçekleştireceğini ve Doğu Akdeniz’deki sondaj ve sismik çalışmalarının da devam ettiğini belirtti. 

Çok fazla gündeme gelmese de karada da sondaj çalışmalarının devam ettiğine ve son 20 yılın üretim rekorunun kırıldığına dikkat çeken Dönmez, bu alanda günlük petrol üretiminin 53-55 bin varil seviyesine ulaşmış durumda olduğunu ifade etti. 

EVLERDE ELEKTRİK TÜKETİMİ %15-20 ORANINDA ARTTI

Son dönemde hanelerin elektrik faturalarında artışla ilgili şikayetlere de değinen Dönmez, yaşanılan tecrit döneminde evde daha fazla vakit geçirildiği için elektrik ve gaz kullanımının arttığını ifade etti. Dönmez, “Türkiye genelinde elektrik ve doğalgazda tüketimler düştü. Bir alanda, yani meskenlerde ise tüketim arttı. Toplamda ülke genelinde yüzde 15-20 civarında tüketim artmış görünüyor” dedi. 

Elektrik ve doğalgaz faturalarında kıyasen fatura uygulamasının sadece karantina uygulanan yerler ve vatandaşın sağlığını tehlikeye atacak durumlarda gerçekleştirildiğini ifade eden Bakan Dönmez, normalleşme döneminde düzeltme faturaları çıkarılacağını, yine de şikayeti olan vatandaşların itirazlarını çekinmeden yapabileceklerini kaydetti. 

ENERJİ ÇALIŞANLARINA TEŞEKKÜR

Dönmez, yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınıyla mücadelede enerji çalışanlarının da hizmetin aksamadan vatandaşlara ulaştırılması konusunda ciddi çalışmalar yürüttüklerini belirterek, özellikle sağlık alanında kesinti yaşanmaması için adeta nöbet tutan enerji çalışanlarına teşekkür etti.

Sabiha KÖTEK - Enerji Günlüğü 

Önceki ve Sonraki Haberler