1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Dönmez: Petrolde milli dönüşümü başlatıyoruz

Dönmez: Petrolde milli dönüşümü başlatıyoruz

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Türkiye’nin petrolde milli dönüşüm hamlesi başlattığını ve bu sektörde milli teknolojiyi bağrından çıkaracak güce, altyapıya ve kabiliyete sahip olduğunu söyledi. 

Dönmez: Petrolde milli dönüşümü başlatıyoruz

Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Türkiye’nin petrolde milli dönüşüm hamlesi başlattığını ve bu sektörde milli teknolojiyi bağrından çıkaracak güce, altyapıya ve kabiliyete sahip olduğunu söyledi. 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez Petrol Endüstrisinde Milli Teknolojiler Toplantısı’nda (PEMT 2020) yaptığı açılış konuşmasında, petrol piyasasında verilen emeğin yanına yerli teknolojiyi de alarak petrol tarihinde yeni bir sayfa açmak arzusunda olduklarını söyledi. Türkiye’nin milli enerjisini milli teknolojisiyle buluşturmak üzere bir araya geldiklerini kaydeden Dönmez,  “TP’nin 2019’da gerçekleştirdiği ihalelerde yüzde 13,7 oranında bir yerlileştirme sağlandı. Böylece 2018’deki yerlileştirme oranını neredeyse üç kat arttırmış olduk. TP’nin kullandığı teknolojiyi tamamen millileştirme çabası içerisinde olacağız. Üreticilerimize de milli teknoloji yolunda her türlü desteği sağlayacağız. Yeter ki üretin ve yüksek teknoloji üretimine katkı sağlayın. Kamu özel işbirliğiyle petrol endüstrimizi dünyada liderler arasına sokalım. İnanıyoruz ki bir ve beraber olursak biz bize yeteriz. Çünkü her türlü imkana, kapasiteye, enstrümana sahibiz. Kısacası milli teknolojiyi bağrımızdan çıkaracak gücümüz de altyapımız da kabiliyetimiz de mevcut. Yapmamız gereken tek şey bu düşünce kalıplarını, zincirlerini kırmak” dedi. 

SON 30 YILIN EN YOĞUN FAALİYETLERİNİ YÜRÜTTÜK

Petrol arama ve üretim sürecinde kullanılan bir çok malzemenin yerlileştirildiğini vurgulayan Dönmez, “Ülkemizin ekonomik kaynaklarının dışarı çıkışını engellerken daha verimli bir arama ve üretim prosesi ortaya koyuyoruz. 2019 petrol arama ve üretimimizde adeta altın yılımız oldu. Biraz önce sayın genel müdür de ifade etti. Son 30 yılın en yoğun faaliyetlerini gerçekleştirdik. Bir taraftan 24 kule ile 121 kuyuda kara sondajı gerçekleştirirken, diğer taraftan Fatih ve Yavuz gemilerimizle 5 derin sondaj işlemini de başarıyla tamamladık. Türkiye Petrolleri 2019’da yurtiçi günlük 50 bin varil petrol üretimiyle son 20 yılın yurtiçi üretim rekorunu kırmış oldu. Yurtiçi ve yurtdışı petrol üretiminde toplam 150 bin varilin üzerine çıkarak tarihin en yüksek günlük üretimine ulaşmış olduk” dedi. 

CARİ AÇIĞIN KAPATILMASINA BİR OMUZ DA BİZ VERDİK

Dönmez, bu başarılı saha çalışmalarını gerçekleştirirken yerlileştirme politikasından da asla vazgeçmediklerini kaydederek, “2018’de 18 adet yerlileştirmeyle 16 milyon 680 bin liralık bir yerlileştirme sonrası kar elde ettik. 2019’da 32 adet yerlileştirme ile 35 milyon 350 bin liralık bir kazanca ulaşmış olduk. Bir başka ifadeyle 2018 de yerlileşme yapmasaydık 38 milyon 126 bin lira ödeyerek tedarik ettiğimiz malzemelere, 54 milyon 806 bin lira ödeyecektik, yani yurdışından bunları temin etmiş olacaktık. 2019 da ise 61 milyon lira ödediğimiz malzeme tedariğine ise yine yurtdışından almış olsaydık yaklaşık 96 milyon liralık bir bedeli yurdışına ödeyecektik. Böylece ne oldu milletimizin parası yine bu ülkede milletimizin cebinde kalmış oldu. Milli üreticimize de bu şekilde destek olduk. Cari açığın kapanmasına bir omuz da biz verdik” ifadesini kullandı.

PETROL DÜNYA TARİHİNİ BAŞTAN SONA DEĞİŞTİRDİ

Petrolün dünya tarihini baştan sona değiştirip coğrafyaların kaderini yeniden yazdığını ifade eden Dönmez, “Bizim dünya görüşümüz için refah ve ilerleme ile ikiz kardeştir. Bir araya gelme, ortaklık ve barışın sağlayıcısıdır. Biz petrolün karasını barışın en sıcak renkleriyle buluşturmaya kararlıyız. Bu uğurda her zaman işbirliğine açık olduğumuzu defalarca ifade etmiştik. Ancak bir hususun altını kalın bir şekilde daha çizmiş olduk. Dedik ki, kimse kendi ajandasını Türkiye’ye dikte edemez, kimse Türkiye’nin bu bölgede istemediği bir şeyi olduramaz, yaptıramaz. Kimse Türkiye’nin hakkını hukukunu gaspetmeye, Türkiye’yi yok saymaya kalkamaz. Yaparlarsa ne olur? İşte Libya örneği” dedi. 

Sabiha KÖTEK - Enerji Günlüğü

 

Önceki ve Sonraki Haberler