1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Dönmez: Salgın sonrası fırsatlara hazır olunmalı

Dönmez: Salgın sonrası fırsatlara hazır olunmalı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, iş dünyasının koronavirüs salgını sonrası fırsatlara şimdiden hazır olması gerektiğini söyledi.

Dönmez: Salgın sonrası fırsatlara hazır olunmalı

Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, iş dünyasının koronavirüs salgını sonrası fırsatlara şimdiden hazır olması gerektiğini söyledi.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) Enerji Sektörü Meclis Toplantısı'na video konferans aracılığıyla katılan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, koronavirüs salgınının Türkiye'nin güçlü altyapısı ile bir üretim üssü haline dönüşmesinde bir fırsat olacağını söyledi. 

Yeni normalleşmeyle birlikte kademeli olarak tekrar üretime geçileceğini belirten Dönmez, "İş dünyamızın salgın sonrasındaki bu fırsatlara şimdiden hazır olması gerekiyor. Hep birlikte kararlı şekilde ilerleyelim ve salgın sonrasındaki büyük atılımımıza hazır olalım. Önümüz açık, yolumuz uzun, yarınımız çok daha parlak olacak inşallah." diye konuştu. 

ENERJİ ARZINDA HİÇBİR SIKINTI YAŞAMADIK

Salgın süresince kesintisiz enerji arzı için sektör temsilcileriyle düzenli toplantılar gerçekleştirildiğini ifade eden Dönmez, "Arz ve talep dengesinde yaşanan değişimleri günlük takip ettik. Bu süreçte enerji arzında hiçbir sıkıntı yaşamadık. Şimdi önümüzde yeni bir dönem var ve Türkiye eskisinden çok daha güçlü bir şekilde bu döneme girecek. Enerji altyapımız üreten Türkiye’nin ihtiyacını karşılamak için hazır. İnşallah önümüzdeki dönem yeni yatırımlarla birlikte bu altyapıyı daha da güçlü bir hale getireceğiz. Ani talep düşüşü ve yüksek arz nedeniyle tarihi bir düşüş yaşayan petrol fiyatları birçok uluslararası şirketi derinden etkiledi. Birçoğu arama ve sondaj faaliyetlerini askıya aldı. Bizler de petrol arama ve üretim şirketlerimizin süreci en az hasarla atlatması için bir dizi tedbiri vakit kaybetmeden uygulamaya başladık. İlk olarak devlet hissesi ödemelerini erteledik. Arama ve işletme ruhsatı olan şirketlerimizin yükümlülüklerini altı ay erteleyerek sektörümüze bir omuz daha vermiş olduk.”

MADENCİLİĞE ÖZEL İLGİ GÖSTERDİK

Salgın boyunca çalışma şartlarının zorluğu nedeniyle madenciliğe özel bir ilgi gösterildiğini söyleyen Dönmez, sektör temsilcilerinin süreçten "az hasar çok tecrübe" ile çıkması için bir dizi tedbirin hızla hayata geçirildiğini ifade etti. Dönmez, devlet hakkı ve ruhsat bedeli ödemelerinin 2020 sonuna bırakılarak şirketlerin bütçelerine derin bir nefes aldırdıklarını söyledi. Dönmez, inceleme raporu, arama projesi, faaliyet raporu ve işletme projesi gibi beyanların da eylül sonuna ertelendiğini hatırlatarak, gelişen şartlar doğrultusunda daha sürdürülebilir madencilik için gerekli adımların atıldığını vurguladı.

Dönmez ayrıca söz konusu genel önlemlerin dışında depremden etkilenen Malatya ve Elazığ'daki rödovansçılar ve ruhsat sahiplerine yönelik de özel ertelemelerin devreye alındığını belirtti.

Önceki ve Sonraki Haberler