1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Dönmez: Türkiye’de ilk defa lityum üretimine başlayacağız

Dönmez: Türkiye’de ilk defa lityum üretimine başlayacağız

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Türkiye’de ilk defa lityum üretimine Eskişehir Kırka’daki pilot üretim tesisinde başlanacağını açıkladı.

Dönmez: Türkiye’de ilk defa lityum üretimine başlayacağız

Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Türkiye’de ilk defa lityum üretimine Eskişehir Kırka’daki pilot üretim tesisinde başlanacağını açıkladı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Eskişehir Kırka’da kurulumu süren Lityum Pilot Üretim Tesisi’ne ziyaret gerçekleştirdi. Dönmez, “Türkiye’de ilk defa lityum üretimine başlayacağız. Bu tesisten sonraki planımız daha yüksek kapasiteli bir tesis hayata geçirmek" ifadesini kullandı.

İTHAL LİTYUMDAN DAHA EKONOMİK OLACAK

Dönmez, pilot tesisle alakalı gerçek maliyetlerin henüz çıkmadığını belirterek, “Çalışmalar devam ediyor. Bugünden maliyetle alakalı çalışmayı söylemek doğru olmaz. Ama şunu söyleyebiliriz, ekonomiktir. İthal ettiğimiz ürüne göre daha ekonomik olacağını söyleyebiliriz” dedi. 

Yerli elektrikli araç üretiminde bataryalarda kullanılacak lityumu temin edebileceklerini söylediklerini hatırlatan Dönmez, 500 gram cevherden biz 0,1 gram lityum çıkarılacağını ve üretilecek lityum karbonatın tonunun 20 bin dolar olacağını kaydetti.

 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler