1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Dönmez: Yenilenebilir enerji Covid-19’u alt etti

Dönmez: Yenilenebilir enerji Covid-19’u alt etti

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, yenilenebilir enerji sektörünün Covid-19 krizinin yarattığı olumsuzluklara karşı bir nevi antikor geliştirerek krizi alt ettiğini söyledi.

Dönmez: Yenilenebilir enerji Covid-19’u alt etti

Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, yenilenebilir enerji sektörünün Covid-19 krizinin yarattığı olumsuzluklara karşı bir nevi antikor geliştirerek krizi alt ettiğini söyledi.

Sabancı Üniversitesi İstanbul Uluslararası Enerji ve İklim Merkezi (IICEC) tarafından düzenlenen “Dünyada ve Türkiye’de Yenilenebilir Enerjinin Bugünü ve Yarını’’ konulu webinarda değerlendirmelerde bulunan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Küresel ekonominin Covid-19 salgınının gölgesinde ciddi bir darboğazdan geçtiğini ve pandemi ortamından büyüyerek çıkan nadir sektörlerden birinin yenilenebilir enerji olduğunu kaydetti. 

Yenilenebilir enerjinin beklenen yüzde 7’lik beklentinin çok üzerinde büyüyeceğini ifade eden Dönmez, “Günümüze hâkim jargonla ifade edersek, sektör krizin yarattığı olumsuzluklara karşı bir nevi antikor geliştirdi ve yıl sonunda bu oran revize edilerek artışın yüzde 18’e dayanacağı öngörüldü. Yenilenebilir enerjiye talep o denli yüksek ki önümüzdeki 5-10 yıl içerisinde yenilenebilir enerjiden sağlanan elektriğin, kömürden sağlanan elektriği geçmesi bekleniyor. Bu şu anlama geliyor. Yaklaşık 50 yıldır zirvedeki yerini koruyan fosil yakıtlar tahtını yenilenebilir enerjiye bırakacak” diye konuştu. 

“YENİLENEBİLİR ENERJİ GENÇLİK ÇAĞINDA”

Bakan Fatih Dönmez, iklim kriziyle mücadelede karbon emisyonlarını azaltma çabalarının yenilenebilir enerjinin çekiciliğini daha da arttırdığını vurguladı. İklim değişikliğiyle ilgili endişelerin artmasıyla, yenilebilir enerjiye yapılan yatırımların önümüzdeki 5 yıl içerisinde 2 kat artmasının beklendiğine dikkat çeken Dönmez şunları söyledi:

“Biz de böylesine hızlı bir değişimin tam ortasındayız. Türkiye’nin yenilenebilir enerji hikâyesi bugün gençlik dönemini yaşıyor diyebiliriz. Her geçen gün daha dinamik, daha hareketli, daha fazla paydaşın yer aldığı bir sektör haline geliyor. Bugünlere tabi ki bir gecede gelmedik. Enerji sektörümüz son 19 yılda ciddi bir dönüşümden geçti. Sektörün yaşadığı bu metamorfoz, enerjideki kamu hakimiyetinden rekabete dayalı serbest piyasa dinamiklerine geçişin de temellerini attı.” 

BÜYÜMEYE ÖZEL SEKTÖR İMZASI

Elektrik sektörünün özelleşmesiyle birlikte piyasa hacminin derinleştiği, daha fazla aktörün piyasaya girdiği, rekabetin yoğunlaştığı ve vatandaş memnuniyeti odaklı bir yapının hayata geçirildiğini anlatan Dönmez şöyle devam etti: 

“Bugün Türkiye’nin toplam kurulu gücü 97 bin MW seviyesini geçti. Son 20 yılda kurulu güçte yaşanan 3 katlık artışta özel sektör yatırımlarının payı büyük. Bugün kamunun elektrik üretimindeki payı yıllık ortalama yüzde 15-20 civarında. Özellikle 2011 sonrası özel sektör tarafından yapılan yıllık kurulu güç yatırımları kamunun yıllık kurulu güç yatırımlarını geride bıraktı.”

“YENİLENEBİLİR PAYI HIZLI YÜKSELDİ”

Yenilenebilir enerjideki rakamların, bu alanda gelinen noktayı açıkça gösterdiğini ifade eden Enerji Bakanı Fatih Dönmez şu bilgileri paylaştı: 

“Bugün kurulu gücümüzün, yüzde 52,3’lük kısmı yenilenebilir enerji kaynaklarından oluşuyor. 2011 yılında yüzde 25,4 olan yenilenebilir kaynakların elektrik üretimimizdeki payı, 2019 yılında yüzde 43,9; 2020 yılında ise yüzde 42,4 oldu. 2021 yılının ilk 3 ayında devreye aldığımız kurulu gücün yüzde 98’ini yenilenebilir kaynaklar oluşturdu. 2020 yılında yenilenebilir kurulu gücünde dünyada 12’inci., Avrupa’da 5’inci sıraya yükseldik. 2002-2020 döneminde yenilenebilir enerji kurulu gücünü en çok artıran dünyada 9., Avrupa’da 4. ülke olduk.”

Mehmet KARA - Enerji Günlüğü

Önceki ve Sonraki Haberler