1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Dönmez: Yılın ilk yarısında yeni bir Mini YEKA yarışması yapacağız

Dönmez: Yılın ilk yarısında yeni bir Mini YEKA yarışması yapacağız

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Dönmez, 2020 yılının ilk yarısında yeni bir ‘Mini YEKA’ yarışması yapılacağını açıkladı.

Dönmez: Yılın ilk yarısında yeni bir Mini YEKA yarışması yapacağız

Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Dönmez, 2020 yılının ilk yarısında yeni bir ‘Mini YEKA’ yarışması yapılacağını açıkladı.

TESAB’ın 16’ncı Genel Kurul Toplantısı kapsamında konuşmasını gerçekleştiren Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Dönmez, Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanı (YEKA), yarışmalarına devam edileceğini belirterek, 2020 yılının ilk yarısında yeni bir ‘Mini YEKA’ yarışması yapılacağını açıkladı.

Dönmez, “Mini YEKA yarışmalarımızla yüksek katılımlı bir sektöre doğru ilerliyoruz. Esen rüzgârdan, parlayan güneşte ve akan sudan ‘Büyük ve Güçlü Türkiye’ idealimiz için sonuna kadar faydalanacağız. Mini YEKA yarışmalarımız için şartname ve sözleşme taslağı hazırlıklarımızı tamamladık. Bu hususta yasa değişikliği tamamlanacak. İnşallah yakın zamanda Resmi Gazete’de yarışma ilanını yayımlayacağız ve 2020’nin ilk yarısında ilk yarışmamızı gerçekleştireceğiz. Burada bir hususu özellikle vurgulamak istiyorum. Konuşmamın başında elektrik sektörünün değişiminden bahsettim. Bugünlerde sektör yeni bir değişimin içinden geçiyor. O da artık üretim-tüketim zincirindeki oyuncuların değişen rolü. Lisanssız elektrik üretimiyle bu kapı açıldı. Bugün lisanssız kurulu gücümüz 6 bin 200 MegaWatt düzeylerinde ve bunun yüzde 92’si GES’lerden geliyor. Türkiye’nin güneşi çatılarda, fabrikalarda, tarlalarda elektriğe dönsün, Türkiye’nin gücüne güç katsın istiyoruz. Burada hem tüketicilerimiz yatırımcı pozisyonuyla kazanıyor hem de bizler ihtiyaç duyulan zamanlarda sistemi buralardan besleme imkânı elde ediyoruz. Biliyoruz ki yerli ve yenilenebilir enerji olmadan bağımsız enerjiden asla söz edemeyiz. Bağımsız bir enerji sektörü olmadan da maliyetleri istediğimiz noktalara getirmemiz çok zor” dedi. 

AKKUYU NGS ÇALIŞMALARI KESİNTİSİZ DEVAM EDİYOR

Türkiye elektrik sektörü açısından bir başka kırılma ve ivme kazanma noktasına doğru aralıksız ilerlendiğini belirten Dönmez, “Tamamlandığında Ankara ve İzmir’in toplam elektrik ihtiyacına denk bir üretim gerçekleştirecek olan Akkuyu Nükleer Güç Santralimizdeki çalışmalar kesintisiz devam ediyor. Elektrik üretiminin çok ötesinde bir teknolojik dönüşüm ve know-how transferi projesi olan Akkuyu’nun ilk reaktörü 2023’de devreye girecek. Böylece hem nükleer teknolojiyle tanışıp çevre dostu üretim bakış açımızı güçlendireceğiz hem de ülkemizin yarım asırlık bir hayaline hayat vereceğiz” diye konuştu. 

 

Önceki ve Sonraki Haberler