1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. DSİ 100 yeni yeraltı barajı inşa etmeyi hedefliyor

DSİ 100 yeni yeraltı barajı inşa etmeyi hedefliyor

DSİ, birçok ilde 100 adet yeraltı barajı kurarak yaklaşık 50 milyon m³ su depolamayı hedefliyor. 

DSİ 100 yeni yeraltı barajı inşa etmeyi hedefliyor

Enerji Günlüğü - DSİ, birçok ilde 100 adet yeraltı barajı kurarak yaklaşık 50 milyon m³ su depolamayı hedefliyor. 

Suyun, topoğrafyanın ve jeolojinin uygun olduğu alanlarda, çevre dostu yeraltı barajlarının yapımına başlanacak. Düzenlenen Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü koordinasyon toplantısında ‘Yeraltı Barajları Eylem Planı’ kapsamında yapılan çalışmalar hakkında sunum yapan Barajlar ve Hidroelektrik Santralleri Dairesi Başkanı Dinçer Aydoğan, başlatılan eylem planı ile İzmir, Aydın, Mardin, Ankara, Konya, Çankırı, Malatya, Elazığ, Edirne, Tekirdağ, Bartın, Balıkesir başta olmak üzere birçok şehirde 100 adet yeraltı barajı inşa edilmesinin hedeflendiğini kaydetti. 

DEPOLANAN SU İÇME SUYU YADA SULAMAYA TAHSİS EDİLECEK

100 proje ile yaklaşık 50 milyon m³ su depolanacak, bu suyun tamamı içme suyuna tahsis edilmesi halinde, 600 bin kişiye içme suyu sağlanabilecek, tamamı sulamaya tahsis edilmesi halinde ise, 80 bin dekar arazi sulanabilecek ve yıllık 60 Milyon Lira net zirai gelir artışı sağlanabilecek.

YERALTI BARAJLARI DÜŞÜK MALİYETLİ VE HIZLI İNŞA EDİLİYOR

Yeraltı barajları; “suyun bulunduğu akiferin tabanına kadar, bir perde veya kil dolgu inşa edilerek, bu yapının gerisinde suyu depolayıp, ihtiyaç anında kullanmamızı sağlayan, kıyı bölgelerimizde, yeraltından suyun denize boşa akıp gitmesini ya da tatlı suyun tuzlanmasını önleyen mühendislik yapılardır. Bu yapıların hem maliyeti düşük hem de yapım süreleri oldukça kısadır.

Yer üstüne inşa edilen klasik barajlara oranla daha düşük maliyetle inşa edilebilen yeraltı barajlarının yapımına, ülkemizde 70’li yıllarda başlandı. Şu ana kadar sadece 10 civarında yeraltı barajı yapıldı.

 

Etiketler : ,
Önceki ve Sonraki Haberler