1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. Dumanoğlu Enerji, Sivas’ta atık lastikleri geri dönüştürecek

Dumanoğlu Enerji, Sivas’ta atık lastikleri geri dönüştürecek

Dumanoğlu Enerji, 51 milyon TL’yi aşan bir yatırımla Sivas’ta kuracağı tesiste atık lastikleri geri dönüştürecek. Tesiste 6 MW kurulu gücünde elektrik üretim tesisi de yer alacak.

Dumanoğlu Enerji, Sivas’ta atık lastikleri geri dönüştürecek

Enerji Günlüğü - Sivas’ın Gemerek ilçesindeki OSB sınırları içinde kurulacak tesiste günde 35 bin ton ömrünü tamamlamış lastik (ÖTL) işlenecek. Tesiste karbon siyahı, piroliz yağı, çelik tel ve elektrik üretilecek.

Dumanoğlu Enerji Yatırım A.Ş. tarafından Sivas İli, Gemerek İlçesi, Gemerek Organize Sanayi Bölgesi (OSB) içinde ‘Ömrünü Tamamlamış Lastik (ÖTL) Geri Kazanım (Piroliz) Ve Elektrik Üretim Tesisi’ kurulup işletilmesi planlanıyor. Projenin değerinin  51 milyon TL’yi aşması bekleniyor. 

Proje kapsamında kullanılmış ve ömrünü tamamlamış lastikler piroliz yöntemi ile maddesel olarak ayrıştırılarak, karbon siyahı, piroliz yağı, çelik tel ve elektrik enerjisi üretimi gerçekleştirilecek. Ayrıca proje kapsamında lastik dışında hammadde olarak atık plastik, kauçuk ve sentetik tekstil atıkları da kullanılacak. Tesiste reaktörde yıllık 35000 ton/yıl ömrünü tamamlamış lastik işlenecek olup, 13800 ton/yıl atık yağ oluşacak.

Piroliz reaktöründe yoğunlaşan pirolitik gaz pirolitik yağa dönüşecek, yoğunlaşmayan kısmı yine piroliz reaktöründe enerji ihtiyacında kullanılacak. Tesiste oluşacak yoğuşma sonrası pirolitik gaz ve pirolitik yağ ilgili TSE standartlarını sağlayarak elektrik üretiminde kullanılacak. Tesiste üretilecek pirolitik yağın tamamı elektrik enerji üretiminde kullanılmak üzere jeneratöre gönderilecek. Tesiste 6 MW kurulu gücünde elektrik üretimi tesisi kurulacak. 

Enerji Günlüğü

Önceki ve Sonraki Haberler