1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Dünya Bankası GAMA`ya ortak oldu

Dünya Bankası GAMA`ya ortak oldu

Enerji Günlüğü - Dünya Bankası Grubu kuruluşu IFC (Uluslararası Finans Kurumu) ve IFC Global Infrastructure Fund, GAMA Enerji’nin %27’sine sahip oldu.GAMA...

Dünya Bankası GAMA`ya ortak oldu

Enerji Günlüğü - Dünya Bankası Grubu kuruluşu IFC (Uluslararası Finans Kurumu) ve IFC Global Infrastructure Fund, GAMA Enerji’nin %27’sine sahip oldu.

GAMA Enerji'den verilen bilgiye göre, Dünya Bankası Grubu kuruluşu IFC ve IFC’nin tamamına sahip olduğu IFC Asset Management Company (AMC) tarafından yönetilen IFC Global Infrastructure Fund (GIF), GAMA Enerji’nin %27 oranındaki hissesini satın aldı. Söz konusu yatırım, IFC ve GIF’in Türkiye’deki altyapı sektörüne yaptığı ilk öz sermaye yatırımı unvanına sahip. GIF'in GAMA Enerji hissedarlığı aynı zamanda kendi alanında dünyadaki en büyük yatırımlardan biri olma özelliği taşıyor.

ELİNDE 258 MW KURULU GÜÇ, İLAVE 1 GW YOLDA

Merkezi Ankara’da yer alan ve faaliyetlerini Türkiye ve Ürdün’de sürdüren GAMA Enerji, enerji ve su temini alanlarında yatırım yapıyor. GAMA Enerji’nin iştiraklerindeki hissesine düşen net elektrik kurulu gücü 258 MW ve yıllık su temin kapasitesi 100 milyon m3 düzeyinde. Yapım aşamasındaki 840 MW elektrik kurulu gücünde (hissesine düşen 806 MW) bir güç santralı ile geliştirilmekte olan 255 MW’lık yeni bir proje de GAMA Enerji'nin portföyündeki varlıklar arasında yer alıyor.

GAMA CEO'SU HAKAN ÖZMAN: HEDEF BÜYÜME

GAMA Holding CEO’su ve GAMA Enerji Yönetim Kurulu Başkanı A. Hakan Özman "GAMA Enerji’de IFC ve GIF ile ortaklık ortaklık, hem GAMA Enerji’ye hem de Türkiye’deki enerji ve su altyapı sektörlerine olan güvenin bir göstergesi oldu. Yeni ortaklarımızla birlikte Türkiye ve bölgemizde, yeni bir güç oluşturarak, hedeflediğimiz büyümeyi gerçekleştireceğimize inanıyoruz" dedi.

SCHLOEMER: TÜRKİYE'YE UZUN VADELİ KATKI

IFC Avrupa, Ortadoğu ve Kuzey Asya Bölgesi Altyapı Yatırımları Başkanı Wiebke Schloemer ise GAMA Enerji yatırımının, IFC’nin Türkiye’deki altyapı sektörüne yapmış olduğu ilk öz sermaye yatırımı olduğunu söyledi. Gama Enerji ortaklığı'nın aynı zamanda IFC’nin küresel bazda yapmış olduğu en büyük öz sermaye yatırımlarından biri olduğunun altını çizen Schloemer, "Artan talebi karşılamak amacıyla Türkiye'deki enerji üretim kapasitesini artıracak yatırımlarla Türkiye ve yakın bölgedeki ekonomik büyümeye uzun vadede katkıda bulunmayı umuyoruz" dedi.

GIF BAŞKANI: GAMA YATIRIMINDAN MUTLUYUZ

GIF Başkanı Darius Lilaoonwala da şunları söyledi: “Avrupa, Ortadoğu ve Kuzey Asya Bölgesi’nde ve enerji sektöründe yaptığımız ilk yatırım olma özelliği taşıyan bu yatırım sayesinde GAMA Enerji gibi Türkiye’de ve çevresindeki ülkelerde enerji ve su temini alanlarında çok önemli bir role sahip ve büyümekte olan bir şirket ile işbirliği yapıyor olmaktan mutululuk duyuyoruz.”

Enerji sektörü Türk ekonomisi için en önemli sektörlerden biri olmaya devam ediyor. Enerji üretimi, enerji güvenliği, enerji verimliliği ve iklim değişikliği ile mücadele gibi konular öncelikli ele alınırken enerji talepleri karşılanmaya çalışılıyor. IFC, son 5 yıl içersisinde Türkiye,nin enerji konusunda öncelik verdiği bu alanlarda toplam 3 milyar ABD doları tutarında yatırım yaptı. IFC yetkilileri, Türkiye‘deki orta ve uzun vadeli enerji talebini karşılamak üzere yapılacak enerji üretim yatırımlarına finansman sağlamaya devam edeceklerini vurguladı.

IFC HAKKINDA

Dünya Bankası Grubu üyesi IFC, dünyanın sadece özel sektöre odaklanmış en büyük kalkınma kuruluşu konumunda. IFC, finansman gücü, deneyimi ve etkisinden faydalanarak, dünyada aşırı yoksulluğu ortadan kaldırma ve zenginliğin eşit dağılımını http://enerjigunlugu.net sağlama misyonu çerçevesinde 100’den fazla ülkede özel sektör ile birlikte çalışıyor. IFC, 2014 yılında gelişmekte olan ülkelerdeki en önemli kalkınma sorunlarına çözümler üreten projelere toplam 22 milyar dolar tuttarında finansman sağladı.

GAMA ENERJİ HAKKINDA

GAMA Enerji AŞ, enerji ve su temini alanlarında yurt içi ve yurt dışında faaliyet gösteren proje geliştirme ve yatırım firması. GAMA Enerji’nin iştiraklerinin toplam elektrik kurulu gücü 2.019 MW (hissesine düşen net kurulu gücü 1.214,5 MW),yıllık su temin kapasitesi ise 100 milyon m3 düzeyinde.

GAMA HOLDİNG HAKKINDA

Güç santralları, petrol, çimento, petrokimya ve gaz tesisleri, fabrikalar, yüksek binalar, suarıtma tesisleri ve iletim hatları, köprü ve çeşitli altyapı yapımlarını gerçekleştiren ve aynı zamanda çeşitli enerji yatırımlarına sahip olan GAMA, 1959 yılında kuruldu. Batıda İrlanda’dan, doğuda Rusya’nın Sakhalin Adası’na kadar uzanan 25’in üzerinde ülkede, bugüne kadar uluslararası çapta 400’ün üzerinde projenin yapımını gerçekleştiren GAMA Holding şirketleri, bugün 7 ülkede toplam 4 milyar USD’lik proje portföyüne sahip. GAMA’nın ana iş alanı olan mühendislik, tedarik ve taahhüt (EPC) yükleniciliği ile endüstriyel tesis yapımcılığının yanı sıra enerji ve sağlık yatırımları da bulunuyor.

AMC VE GIF HAKKINDA

IFC Global Infrastructure Fund (GIF), IFC’nin tamamına sahip olduğu IFC Asset Management Company (AMC) tarafından yönetilen bir fon. GIF ise gelişmekte olan üye ülkelerde IFC ile beraber doğrudan ya da dolaylı olarak öz sermaye yatırımı yapıyor. 

... 

Önceki ve Sonraki Haberler