1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Dünya Bankası petrol fiyat tahminini açıkladı

Dünya Bankası petrol fiyat tahminini açıkladı

Dünya Bankası, Orta Doğu’daki gerilimin başka ülkelere yayılmaması halinde petrol fiyatlarının önümüzdeki yılın başında 157 dolar/varile yükselebileceği uyarısında bulundu. 

Dünya Bankası petrol fiyat tahminini açıkladı

Enerji Günlüğü - Dünya Bankası, İsrail ile Filistin arasında yaşanan gerilimin başka ülkelere yayılmaması halinde petrol fiyatlarının 2024 yılında varil başına 81 dolar seviyesinde olacağını öngörüyor.

Dünya Bankası, küresel petrol fiyatlarının dördüncü çeyrekte varil başına ortalama 90 dolar olmasını ve yavaşlayan büyümenin talebi azaltmasıyla 2023'te ortalama 81 dolara düşmesini beklediğini açıkladı. Ancak son Orta Doğu çatışmasının tırmanmasının fiyatları önemli ölçüde artırabileceği konusunda uyardı. 

Dünya Bankası'nın son Emtia Piyasaları Görünümü raporunda, İsrail-Hamas savaşının başlamasından bu yana petrol fiyatlarının sadece %6 arttığı, tarımsal emtia, çoğu metal ve diğer emtia fiyatlarının ise "neredeyse hiç değişmediği" kaydedildi.

Raporda, petrol arzında "küçük bir aksama" olması, küresel petrol arzının günde 500 bin ila 2 milyon varil azalması halinde petrol fiyatlarının varil başına 93 ila 102 dolar aralığına ulaşmasının öngörüldüğü kaydedilirken, arzda "orta düzeyde bir aksama" durumunda, küresel arzının günde 3 ila 5 milyon varil azalması durumunda, petrol fiyatlarının varil başına 109 ila 121 dolara yükselmesinin beklendiği belirtildi. 

"Büyük bir aksama" senaryosunda ise küresel petrol arzının günde 6 ila 8 milyon varil azalacağı ve fiyatların varil başına 140 ila 157 dolara çıkmasının öngörüldüğü vurgulandı. 

Önceki ve Sonraki Haberler