1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. Dünya en sıcak 6 yılı yaşadı

Dünya en sıcak 6 yılı yaşadı

Geçtiğimiz altı yılın, kaydedilen en sıcak altı yıl olduğu ve 2020’de yaşadığımız bazı aşırı hava olaylarının bu sıcaklık rekoru ile ilişkili olduğu kaydedildi. 

Dünya en sıcak 6 yılı yaşadı

Enerji Günlüğü - Geçtiğimiz altı yılın, kaydedilen en sıcak altı yıl olduğu ve 2020’de yaşadığımız bazı aşırı hava olaylarının bu sıcaklık rekoru ile ilişkili olduğu kaydedildi. 

Avrupa Birliği Yeryüzü İzleme Programı olan Kopernik İklim Değişikliği Servisi yaptığı açıklamada, geçtiğimiz altı yılın, kaydedilen en sıcak altı yıl olduğunu ve endişe verici eğilimin devam ettiğini açıkladı. 2020’de yaşadığımız bazı aşırı hava olayları bu sıcaklık rekoru ile ilişkilendiriliyor.

Bilim insanları, gezegenin ısındıkça aşırı hava olaylarının sıklığının ve şiddetinin arttığına dair mutabakata varmış durumda. 2020 yılında buna dair, Kuzey Kutbu'nda görülen rekor seviyedeki sıcaklıklar, Avustralya ve ABD'de yaşanan büyük ölçekli orman yangınları ve Asya’da bulunan birçok ülkede muson mevsiminde görülen ve sellerle sonuçlanan şiddetli sağanak yağışlar gibi birçok işaret bulunuyor.

ÜLKELER EMİSYONLARINI AZALTMALI

Açıklamada aynı zamanda, küresel ısınmanın başlıca sorumlusu olan sera gazı emisyonlarını azaltmaya yönelik ihtiyaç da vurgulanıyor. Uzmanlar, mevcut emisyon azaltım taahhütlerinin, Paris Anlaşması kapsamında belirlenen hedeflere ulaşmak için yetersiz kaldığı konusunda hemfikirler. Ancak, Çin, Japonya ve Avrupa Birliği’nin son zamanlarda ortaya koyduğu iklim hedefleri de dikkat çekiyor.

2020 yılı, uluslararası ölçekte iklim değişikliğiyle mücadelede dönüm noktası olarak değerlendiriliyor. COVID-19 salgını nedeniyle yıllık küresel sera gazı emisyonlarında şimdiye kadar gerçekleşen en büyük düşüşle sonuçlandı. Bunun yanı sıra birçok gelişmiş ülke 2020 yılı boyunca sera gazı emisyonlarını azaltmaya yönelik taahhütlerini açıkladı.

2020 EN SICAK YIL REKORUNU YENİLEDİ

Öte yandan 2020 yılı bugüne kadar kaydedilen en sıcak yıl rekorunu elinde tutan 2016 ile aynı sıcaklık seviyesine ulaştı. Üstelik bu durum, sıcaklıkların normalden daha serin olduğu La Nina yılında oldu.

Önceki ve Sonraki Haberler