1. HABERLER

  2. ELEKTRİKLİ ARAÇLAR

  3. Dünya genelinde elektrikli araç satışları yüzde 35 artacak

Dünya genelinde elektrikli araç satışları yüzde 35 artacak

IEA Başkanı Fatih Birol, elektrikli araçların 2030 yılına kadar günde en az 5 milyon varil petrol ihtiyacını ortadan kaldıracağını açıkladı.  

Dünya genelinde elektrikli araç satışları yüzde 35 artacak

Enerji Günlüğü - Dünya genelinde elektrikli araç satışlarının bu yıl bir önceki yıla göre yüzde 35 artarak 14 milyon adede ulaşması bekleniyor. 

Uluslararası Enerji Ajansı’nın (IEA) yayınladığı rapora göre, 2023 yılı ilk çeyreğinde küresel elektrikli araç satışları geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 25 artışla 2,3 milyon oldu. Satışların yıl sonuna kadar bir önceki yıla göre yüzde 35 artarak 14 milyona ulaşması bekleniyor. Bu da bu yıl dünyada satılan tüm araçların yüzde 18’ini elektrikli araçların oluşturacağı anlamına geliyor. 2022 yılında elektrikli araç satışları 2021'e göre rekor kırarak yüzde 55 arttı ve 10 milyonu aşmıştı. 

Raporda ayrıca Çin, Avrupa Birliği ve ABD elektrikli araçların toplam araç satışlarındaki payının 2030 itibarıyla yüzde 60'a ulaşacağı tahmin ediliyor.

“2030’A KADAR 5 MİLYON VARİL PETROL İHTİYACI ORTADAN KALKACAK”

Elektrikli araçlar küresel araç üretim endüstrisinde tarihi bir dönüşüme öncülük ettiğini belirten IEA Başkanı Fatih Birol, “Elektrikli araçlar, 2030'a kadar günde en az 5 milyon varil petrol ihtiyacını da ortadan kaldıracak. Arabalar bu değişimin sadece ilk dalgası, elektrikli otobüsler ve kamyonlar da çok yakında onları takip edecek” dedi. 

 

Önceki ve Sonraki Haberler