1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. Dünya Geri Dönüşüm Günü ilk kez kutlanıyor

Dünya Geri Dönüşüm Günü ilk kez kutlanıyor

Enerji Günlüğü - Çöpte yatan değerli geri dönüştürülebilir atık kaynaklarına dikkat çekmek için Küresel Geri Dönüşüm Vakfı bu yıl ilk kez...

Dünya Geri Dönüşüm Günü ilk kez kutlanıyor

Enerji Günlüğü - Çöpte yatan değerli geri dönüştürülebilir atık kaynaklarına dikkat çekmek için Küresel Geri Dönüşüm Vakfı bu yıl ilk kez 18 Mart tarihini Dünya Geri Dönüşüm Günü olarak kutlayacak. 

Gezegende var olan yedinci doğal kaynak bulundu. Geri dönüştürülebilir atıklar; hava, su, kömür, petrol, doğalgaz ve minerallerden sonra yedinci doğal kaynak olarak kabul ediliyor. Çöpte yatan bu değerli kaynaklara dikkat çekmek için Küresel Geri Dönüşüm Vakfı bu yıl ilk kez 18 Mart tarihini Dünya Geri Dönüşüm Günü olarak kutlayacak. 

ATIK YÖNETİMİ ŞART

Türkiye’de de bu günün önemine dikkat çekmek için Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim Derneği (SÜT-D) çalışmalar yürütüyor. İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Öğretim Üyesi ve SÜT-D Başkanı Prof. Dr. Filiz Karaosmanoğlu, evde, işte, okulda, yolda, her yerde üretirken, tüketirken çıkarılan atığın yönetiminin şart olduğuna dikkat çekerek, geri dönüşümü desteklemek, gezegenimizi korumak için Küresel Geri Dönüşüm Vakfı tarafından ilk kez Ekim 2018’de böyle bir günün kutlanması önerisi getirildiğini söyledi.  Karaosmanoğlu, “Bu anlamlı günün, Birleşmiş Milletler Günü olarak tanınması için Uluslararası Geri Dönüşüm Bürosu ile Birleşmiş Milletler Sınai Kalkınma Örgütü (UNIDO) de büyük bir çaba gösteriyor. 18 Mart tüm dünyada ilk kez bu yıl Dünya Geri Dönüşüm Günü olarak kutlanacak” dedi.

ATIKLARI ZİYAN ETMEME ÇAĞRISI

Atıkların ülkemizin ulusal serveti olan yeşil ekonominin ham maddeleri olduğunu kaydeden Karaosmanoğlu, kağıt, ahşap, cam, metal, plastik, yağ, lastik, akü, otomobil, elektrikli-elektronik eşyalar gibi atıkların endüstri için geri dönüştürülebilir hammadde niteliği taşıdığını unutmamamız gerektiğini söyledi. SÜT-D Başkanı, Dünya Geri Dönüşüm Günü doğrultusunda herkesi atıklarını geri dönüşüme kazandırarak ziyan etmemesi konusunda  çağrı yaptı. Prof. Dr. Karaosmanoğlu, geri dönüştürülebilir atıkların kıymetini bilelim dedi.

VI. İSTANBUL KARBON ZİRVESİ’NDE ATIK YÖNETİMİ TARTIŞILACAK

Prof. Dr. Karaosmanoğlu, SÜT-D olarak 9 Nisan 2019 günü İstanbul Teknik Üniversitesi'nin tescilli yeşil yerleşkesinde gerçekleştirecekleri VI. İstanbul Karbon Zirvesi  paydaşları arasında atık iş dünyası temsiliyetinin yüksek olduğunu belirterek, atık yönetiminin yeşil ekonomideki önemine,  atık yönetimi-iklim değişimi etkileşmesine; resmi erk,yerel yönetim,  iş dünyası, sivil toplum kuruluşları,  akademisyenler ve öğrencilerle ülkemizin lider platformunda dikkat çekeceklerini belirtti. Prof. Dr. Karaosmanoğlu, Türkiye’mizin geri dönüştürülebilir atıkların gücü ile ekonomisine yeşil güç katmasının, yerli geri dönüşüm teknolojilerinin geliştirilmesinin önemine de vurgu yaptı.

Önceki ve Sonraki Haberler