1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. Dünya İklim Değişikliği ile mücadelede anlaştı

Dünya İklim Değişikliği ile mücadelede anlaştı

Enerji Günlüğü - Paris'te dün sona eren COP21'de 195 ülke iklim değişikliğiyle mücadele etme konusunda anlaştı.30 Kasım'da Paris'te başlayan Birleşmiş...

Dünya İklim Değişikliği ile mücadelede anlaştı

Enerji Günlüğü - Paris'te dün sona eren COP21'de 195 ülke iklim değişikliğiyle mücadele etme konusunda anlaştı.

30 Kasım'da Paris'te başlayan Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi (UNFCCC) Taraflar Konferansı(GOP21) bir günlük uzamayla 12 gün sonra dün sona erdi.

Konferans başkanlığını yürüten Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, düzenlenen oylamanın ardından Paris Anlaşması'nın 195 ülkenin delegesinin desteği ile oy birliği ile kabul edildiğini bildirdi.

200’e yakın ülkeden liderlerin, siyasilerin, bürokratların, sivil toplum temsilcileri ile özel sektör liderlerinin katıldığı Paris İklim Zirvesi'nde kabul edilen anlaşma küresel ısınmayı 2C’nin çok altında mümkünse 1.5 derecede sınırlandırmayı hedefliyor. Metin, sera gazları emisyonunun düşürülmesi ile ilgili olarak ulusal düzeydeki planların beş yılda bir gözden geçirilmesini öngörürken, gelişmekte olan ülkelerin bu alandaki mücadele için yılda en az 100 milyar dolar destek aktarması hedefleniyor.

2020'de sona erecek Kyoto Anlaşması'nın yerine geçecek olan Anlaşma’da, uzun vadede ekonomileri karbonsuzlaştırma ve yüzde yüz yenilenebilir enerjiye geçiş hedefi, ülkelerin farklılıklarına saygı duyan esneklik mekanizmaları gibi önemli maddeler bulunuyor.

Gelişmekte olan ülkelerin bu alandaki mücadele için yılda en az 100 milyar dolar destek aktarması çerçevesinde Türkiye de teknoloji ve kapasite geliştirme anlamında destek alacak.

ÇEVRE ÖRGÜTLERİ ANLAŞMADAN MEMNUN DEĞİL

Çevre örgütleri anlaşmanın önemli olduğunu kabul ederken, anlaşma için çok geç kalındığı ve etkisiz olduğu eleştirisini yöneltiyorlar. Çevreci örgütler özellikle anlaşmanın esasta gönüllülük esasına dayanması ve hukuki bağlayıcılığının kısıtlı olması ile fosil yakıtların tüketilmemesi konusunda somut ve radikal bir adımın atılmamış olması konularında eleştiri yöneltiyorlar.

Önceki ve Sonraki Haberler