1. HABERLER

  2. KÖMÜR

  3. Dünya kömürden vazgeçmiyor

Dünya kömürden vazgeçmiyor

2018 yılında küresel kömür talebi artışını sürdürürken, enerji bileşiminde kömürün payı yüzde 38 oldu. 

Dünya kömürden vazgeçmiyor

Enerji Günlüğü - 2018 yılında küresel kömür talebi artışını sürdürürken, enerji bileşiminde kömürün payı yüzde 38 oldu. 

Uluslarası Enerji Ajansı’nın (IEA) yayınladığı 2019 Dünya Enerji Görünümü Raporu’na (WEO 2019) göre, tüm iklim değişikliği endişelerine ve kömür kullanımını sonlandırma çabalarına rağmen atmosferi en çok kirleten fosil yakıt kömüre talep artışını sürdürüyor. IEA, 2018 yılında küresel kömür talebinin bir önceki yılda olduğu gibi ikinci kez yükseldiğini açıkladı. IEA, küresel kömür politikalarının değişmeden kalması durumunda talebin yirmi yıl daha genişlemeye devam edeceğini belirtti.

2018 yılında dünya enerji bileşiminde kömürün payı da 10,123 TWh ile yüzde 38 oldu. IEA, tüm kömür kullanımını azaltmak için politikalar uygulaması halinde bu oranın 2040 yılına kadar yaklaşık % 10’a düşebileceğini tahmin ediyor.

KÖMÜR TALEBİNİN DÖRTTE ÜÇÜ ASYA PASİFİK BÖLGESİ’NDEN

Bu artışın dörtte üçü Asya Pasifik bölgesinden kaynaklandı. Gelişmekte olan Asya ülkeleri daha ucuz ve güvenli buldukları kömür kullanımını arttırdılar.

Öte yandan gelişmiş ülkeler Paris İklim Anlaşması hedefleri doğrultusunda kömür kullanımını son derece azalttı. İngiltere 2025 yılına kadar elektrik üretiminde kömür kullanmayı durduracak, Almanya 2038 yılına kadar kömür kullanımını sonlandırmayı planlıyor; ABD’nin talebi de 2018’de 39 yılın en düşük seviyesine geriledi.

Enerji Günlüğü

Önceki ve Sonraki Haberler