1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. Dünya, tarihindeki en sıcak 12 aylık dönemi yaşadı 

Dünya, tarihindeki en sıcak 12 aylık dönemi yaşadı 

Türkiye’deki nüfusun tamamı iklim değişikliği kaynaklı sıcak hava dalgalarının etkilerini en az üç kat hissetti.

Dünya, tarihindeki en sıcak 12 aylık dönemi yaşadı 

Enerji Günlüğü - Küresel sıcaklıklar Kasım 2022'den Ekim 2023'e kadar sanayi  öncesi seviyelerin 1,3 santigrat derece üzerine çıkarak yeni bir 12 aylık rekor kırdı. Bu, kayıtlı tarihteki en sıcak yıl dönemine işaret ediyor. 

Climate Central tarafından yayınlanan yeni analize göre, geçtiğimiz 12 ay, sanayi öncesi dönemin göre 1.3°C üzerinde bir sıcaklık ortalaması ile, şimdiye kadar kaydedilen en sıcak dönem oldu. Fosil yakıtların yakılması ve diğer insan faaliyetlerinin bir sonucu olan iklim değişikliğinin etkisiyle bu dönemin, yaklaşık 125.000 yılın en sıcak 12 aylık dönemi olması muhtemel. 

Çalışma, dünya liderleri net sera gazı emisyonlarını sona erdirmek için harekete geçene kadar sıcaklıkların artmaya devam edeceği ve aşırı hava koşullarının daha da kötüleşeceği konusunda uyarıyor; ancak mevcut politikalar altında, bu yüzyıldaki sıcaklık artışı gezegeni 3 milyon yıldan fazla bir süredir olduğu en sıcak hale getirecek.

Raporda şu bulgular öne çıkıyor:

- Kasım 2022-Ekim 2023, şimdiye kadar kaydedilen en sıcak 12 ay oldu. Bu 12 aylık dönem verileri, uzun vadeli küresel ısınma eğilimiyle son derece uyumludur. Küresel Ortalama Sıcaklık, sanayi öncesi iklimden yaklaşık 1,3°C daha sıcak olarak gerçekleşti.

- Dünya genelinde her 4 kişiden 1'i (1,9 milyar kişi) son 12 ay içinde iklim değişikliğinin neden olduğu aşırı ve tehlikeli sıcak hava dalgalarıyla karşı karşıya kaldı.

- Yıl boyunca, insanların %90'ı iklim değişikliğinin önemli ölçüde daha olası hale getirdiği en az 10 gün yüksek sıcaklık yaşadı.

- El Niño ve deniz kirliliğindeki azalmalar, diğer faktörlerle birlikte, son 12 ayda artan sıcaklıklar üzerinde muhtemelen küçük bir etkiye sahip oldu - ancak bu, insan kaynaklı sera gazı emisyonlarının etkisiyle karşılaştırıldığında çok küçüktür.

Climate Central’ın veri seti Türkiye’den de dikkat çeken bulgular içeriyor:

- Türkiye'deki nüfusun %100’ü iklim değişikliği kaynaklı sıcak hava dalgalarının etkilerini en az üç kat hissetti

- Normal sıcaklıklara göre Türkiye Kasım 2022 -Nisan 2023 döneminde 1,6°C, Mayıs- Ekim 2023 döneminde 1,1°C  daha sıcak oldu.

Önceki ve Sonraki Haberler