1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Dünyanın en büyük CAES tesisi Çin’de devreye alındı

Dünyanın en büyük CAES tesisi Çin’de devreye alındı

Çin dünyanın en büyük basınçlı hava enerji depolama tesisini işletmeye aldı.

Dünyanın en büyük CAES tesisi Çin’de devreye alındı

Enerji Günlüğü - Çin dünyanın en büyük basınçlı hava enerji depolama tesisini Zangjiako şehrinde işletmeye aldı. 

Çin Halk Cumhuriyeti, kuzey Çin’de Zangjiako ilinde kurduğu, dünyanın en büyük basınçlı hava enerji depolama tesisini (Compressed Air Energy Storage: CAES) şebekeye bağladı. Tesis %70,4 sistem verimliliğine sahip ve 400 MWh'ye kadar enerji depolayıp serbest bırakabiliyor. 

Bu oran bugüne kadarki en yüksek verimlilik oranı olarak kaydedildi. Mevcut basınçlı hava sistemleri %40-52 oranında verimli olabiliyor. 2026 yılında ABD Kaliforniya'da gelişmiş bir model olarak açılması planlanan iki büyük Hydrostor CAES tesisinin verimlilik oranı bile %60 olarak bildiriliyor. 

Zangjiako’daki tesis modeliyle verimlilik çıtasını yükselten CAES sistemleri; düşük maliyetleri, düşük bakım gereksinimleri, uzun kullanım ömürleri ve güvenlik kaygılarını azaltan tasarımlarıyla alternatif yeşil enerji seçenekleri arasında dikkat çekiyor. 

CAES sistemleri basınçlı havayla elde edilen sıcaklığın, genleşme sırasında depolanması esasıyla çalışıyor. Öte yandan proses sırasında oluşan ısı, CAES sistemlerinin önemli handikaplarından biri. Bu handikapla başa çıkmaya yönelik farklı yöntemler uygulanıyor ve CAES tesisleri bu yöntemlere göre sınıflandırılıyor. 

Çin Bilimler Akademisi, Zangjiako Santrali’nin şebekeye yılda 132GWh kadar elektrik sağlayabildiğini ve yaklaşık 40-60.000 evin azami tüketimini karşıladığını bildirdi. Tesis bu performansıyla elektrik santrallerinde yakılan yaklaşık 42.000 ton kömürün tüketimini önleyecek ve karbon emisyonlarını yaklaşık 109.000 ton/yıl azaltacak.

Önceki ve Sonraki Haberler