1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. GÜNEŞ

  4. Dünyanın en büyük güneşle soğutma sistemi

Dünyanın en büyük güneşle soğutma sistemi

Almanya merkezli Soliterm Group, Avusturyalı MM Group’un İzmir’deki ambalaj fabrikasında dünyanın en büyük endüstriyel güneş enerjisi ile soğutma sistemini kurdu. 3 milyon Euro harcamayla hayata geçirilen sistem 3 yılda kendini ödeyecek.

Dünyanın en büyük güneşle soğutma sistemi

Enerji Günlüğü - Merkezi Almanya’nın Aachen kentinde bulunan Soliterm Group, Avusturya menşeli MM Group’un İzmir’deki üretim tesislerinde küresel ölçekte bir işbirliğine imza attı. Dr. Ahmet Lokurlu liderliğindeki Soliterm Group, MM Group’un Tire Organize Sanayi Bölgesi’ndeki ambalaj fabrikasında dünyanın en büyük endüstriyel güneş enerjisi soğutma sistemini hayata geçirdi. 

 GÜNEŞİN ISISI İLE SOĞUK HAVA 

Alman Enerji Çözümleri Girişimi - Yenilenebilir Enerji Çözümleri Programı’nın bir parçası olarak Alman Federal Ekonomik İşler ve İklim Eylemi Bakanlığı tarafından yakından izlenen proje kapsamında İzmir-Tire’deki MM Graphia tesislerinin çatısına (4.500 m2) parabolik oluklu güneş kolektörleri yerleştirildi. Enerji beslemesini sağlayan termal depolama sistemine de sahip güneşle iklimlendirme tesisinden 3,5 MW’ın üzerinde soğuk çıktı elde edilebiliyor.  

ZAMLAR GERİ ÖDEME SÜRESİNİ KISALTTI

Kurulan sistem, MM Graphia tesisinin tüm ısıtma-soğutma ve sıcak su ihtiyacının yüzde 60’lık kısmını güneş enerjisi ile karşılayacak. Yaklaşık 3 milyon Euro harcamayla kurulan sistemin, daha önce 6-7 yılda kendisini amorti edeceği hesaplanmasına rağmen, son enerji zamlarından sonra geri ödeme süresinin üç yıla indiği hesaplanıyor. Sistem sayesinde yılda 3 bin tondan fazla karbondioksit salımı önlenecek. Sistem, yaklaşık 1000 aracın bir yılda atmosfere saldığı karbon miktarını 1 yılda geri kazandıracak. 

KÜRESEL ISINMAYA ISI İLE KARŞI KOYMAK  

Soliterm Group CEO’su Dr. Ahmet Lokurlu, tesisle ilgili bilgi verirken güneş enerjisinin dünyanın en değerli yenilenebilir enerji kaynağı olduğuna vurgu yaptı. Solar enerji yatırımlarının gelinen noktada bir tercih değil zorunluluk olduğunun altını çizen Lokurlu, “Ortalama sıcaklık artışının 1,5 derece ile sınırlandırılması taahhüdü, iş dünyasının ve özellikle endüstri alanında çalışan şirketlerin çözüme ortak olması ile gerçekleşebilir” dedi. 

KARAR VERİCİLER HAREKETE GEÇMELİ 

2050 yılına kadar her yıl 200 milyondan fazla insanın iklim değişikliği yüzünden yaşadığı yeri terk etmek zorunda kalabileceğini ifade eden Lokurlu, “Karar vericilerin, bir an önce bir dakika bile beklemeden harekete geçmeleri insanlık adına büyük önem taşıyor” diye konuştu. 

DÜNYAYI DEĞİŞTİRECEK ENERJİ ÇÖZÜMÜ

İklim krizi ile mücadelenin sadece hükümetlerin sorumluluğuna bırakılamayacak kadar önemli bir konu olduğunu vurgulayan Ahmet Lokurlu, MM Group’un güneşle iklimlendirme tesisinin dünyayı değiştirme potansiyeli taşıdığını söyledi. 

ENERJİ BAĞIMSIZLIĞINA KATKI 

Enerjide önüne geçilemez fiyat patlamaları yaşandığına dikkat çeken Ahmet Lokurlu, yenilenebilir enerji konusunda atılacak adımların sadece karbondioksit salımı veya ekonomi açısından değil aynı zamanda enerji bağımsızlığı için de büyük önem taşıdığını vurguladı. Lokurlu “Türkiye’nin sonsuz güneş kaynakları kullanılarak; yaşama geçirilen projelerle bu bağımsızlık kazanılabilir, projelerin enerji güvenliği sağlanır ve ekonomiye büyük bir katkı sağlanmış olur” dedi.

OYUN DEĞİŞTİRİCİ ÇÖZÜM 

MM Graphia CEO’su Fuat Polat da kurulan güneşle soğutma tesisinin oyun değiştirici bir etkisi olduğunu söyledi. İki yıl önce başladıkları yatırımın, tesislerin termal enerji ihtiyacının büyük bir bölümünü karşılamakla kalmayıp, aynı zamanda yenilenebilir enerji kullanımı sayesinde öncelikle doğaya, insanlara ve ülke ekonomisine büyük katkılar sağlayacağını anlattı.

Mehmet KARA - TİRE/İZMİR 

 

MM Graphia, fabrikasını güneşle soğutuyor

MM Graphia, fabrikasını güneşle soğutuyor

.

Önceki ve Sonraki Haberler