1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. Dünyanın en büyük karbon yakalama tesisi devrede

Dünyanın en büyük karbon yakalama tesisi devrede

Enerji Günlüğü – ABD’nin Teksas eyaletinde NRG ve JX Nippon ortaklığında kurulan dünyanın en büyük karbon yakalama tesisi tamamlanarak faaliyete başladı.İklim...

Dünyanın en büyük karbon yakalama tesisi devrede

Enerji Günlüğü – ABD’nin Teksas eyaletinde NRG ve JX Nippon ortaklığında kurulan dünyanın en büyük karbon yakalama tesisi tamamlanarak faaliyete başladı.

İklim değişikliği ile mücadele kapsamında atmosferi en çok kirleten enerji kaynağı olan kömür ile elektrik üreten termik santrallere getirilen çözümde yeni bir aşamaya gelindi. ABDli NRG Energy ve Japon JX Nippon Oil & Gas şirketleri tarafından ABD'nin Teksas eyaletinde kömür yakıtlı bir termik santrale karbon salımını engellenmesi için 1,04 milyar dolar yatırımla geliştirilen Petra Nova projesi kapsamında kurulan karbon yakalama tesisi tamamlanarak faaliyete geçti.

Dünyadaki benzerlerinin en büyüğü olan tesis, Çin ve Hindistan'daki enerji tesislerinden karbondioksitin toplanması için bir model olacak. Toplanacak olan karbondioksit petrol çıkarmak için yer altına pompalanacak. 

Tesiste ilk test çalışması geçen yıl Eylül ayında gerçekleştirildi ve yakalanan 100 bin ton karbondioksit Batı Ranch petrol sahasına 80 millik bir boru hattı yoluyla pompalandı. Son test çalışması da geçtiğimiz Aralık ayı sonunda gerçekleştirildi ve tesisin termik santralden çıkan karbondioksitin yüzde 90'ından fazlasını yakaladığı görüldü. 

Teksas'taki projeye ABD Enerji Bakanlığı 190 milyon dolar finansman sağladı. Japon hükümetinin 250 milyon dolar verdiği projenin geri kalan maliyetini NRG ve JX Nippon karşıladı. 

Önceki ve Sonraki Haberler