1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. HİDRO

  4. Dünyanın ikinci büyük HES’i üretime hazırlanıyor

Dünyanın ikinci büyük HES’i üretime hazırlanıyor

Çin’de 16 bin MW kapasiteyle Dünyanın ikinci büyük hidroelektrik santrali Baihetan HES, Temmuz’da üretime başlayacak.

Dünyanın ikinci büyük HES’i üretime hazırlanıyor

Enerji Günlüğü - Çin’de 16 bin MW kapasiteyle Dünyanın ikinci büyük hidroelektrik santrali Baihetan HES, Temmuz’da üretime başlayacak.

Çin'in 16 bin MW kapasiteli Baihetan Hidroelektrik Santrali'nin (HES) ana gövdesinin inşaatı tamamlandı. Santralin ilk ünitesinin Temmuz ayında faaliyete geçmesi planlanıyor. Tesis 2022 yılının sonunda ise tam kapasiteyle hizmet verecek. Baihetan HES, Hubei Eyaleti’ndeki 22500 MW kapasiteli Üç Boğaz Barajı ve HES'in ardından dünyanın ikinci büyük hidroelektrik santrali olma niteliği taşıyor. 

Çin’in Güneybatı’sında inşa edilen santral, Yangtze Nehri'nin üst bölümünde bulunan Jinsha Nehri'nde yer alıyor. Toplam kurulu kapasitesi 16 milyon kilovat olan santralin yılda 62 milyar kilovatsaaten fazla elektrik üretmesi bekleniyor. Santralin kullanıma açılmasıyla birlikte karbondioksit emisyonunun yılda yaklaşık 51,6 milyon ton azaltılması da öngörülüyor.

“DÜNYADA DAHA İYİSİ YOK”

Çin’de sosyal medya platformlarında viral olan videoda, Baihetan Hidroelektrik Santralinin bir işletim ünitesinin dakikada 111 devirde döndüğü sırada bir madeni para üzerinde düşmeden duruyor. Santralin proje mühendislerinden Wang Xiaojun, Dünya genelinde Baihetan HES’ten daha iyi bir santral olmadığını belirterek, madeni paranın düşmemesini yapının sağlamlığını gösterdiğini belirtti.  

Önceki ve Sonraki Haberler