1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. Dünyanın ilk temiz çeliği Volvo araçlarında kullanılacak

Dünyanın ilk temiz çeliği Volvo araçlarında kullanılacak

İsveçli şirketler SSAB, LKAB ve Vattenfall ortaklığının yeşil hidrojen ile ürettikleri dünyanın ilk sıfır karbonlu çeliği araç üreticisi Volvo’ya gönderildi.

Dünyanın ilk temiz çeliği Volvo araçlarında kullanılacak

Enerji Günlüğü - İsveçli şirketler SSAB, LKAB ve Vattenfall ortaklığının yeşil hidrojen ile ürettikleri dünyanın ilk sıfır karbonlu çeliği araç üreticisi Volvo’ya gönderildi.

Enerji kaynaklı küresel CO2 emisyonlarının yaklaşık %7’sini oluşturan demir çelik sektöründe temiz üretim yöntemleri ile üretim kritik önem taşıyor. İsveçli çelik şirketi SSAB, kamu maden şirketi LKAB ve kamu elektrik şirketi Vattenfall ile ortaklaşa dünyanın ilk sıfır karbonlu çelik üretimini gerçekleştirdiğini açıkladı. Açıklamaya göre HYBRIT adlı ortaklık üretilen sıfır karbonlu çelikleri  araç prototiplerinde kullanılmak üzere İsveçli otomobil üreticisi Volvo'ya gönderdi. 

Bunun sadece bir test çalışması olduğu ve SSAB’ın 2026 yılına kadar üretimi ticari ölçeğe çıkarmayı planladığı kaydedildi. Volvo SSAB'nin yeşil hidrojen kullanarak ürettiği çelikten konsept araçlar ve parçaların üretimini başlatmayı planlıyor.

“ÇELİK ENDÜSTRİSİNDE KARBON AYAK İZİNİ AZALTMAK MÜMKÜN”

SSAB Başkanı ve CEO'su Martin Lindqvist yaptığı açıklamada, "Dünyadaki ilk fosil yakıtsız teknolojiyle üretilen çelik yalnızca SSAB için bir atılım olmakla kalmıyor, aynı zamanda geçiş yapmanın ve çelik endüstrisinin küresel karbon ayak izini önemli ölçüde azaltmanın mümkün olduğunun bir kanıtı” dedi.

HYBRIT, beş yıl önce kurulduğundan bu yana yenilenebilir elektriği kullanarak hidrojen üretmek ve daha sonra onu demir cevheri ile birleştirerek sünger demir adı verilen gözenekli bir malzeme oluşturmak için çalışıyor.

 

Önceki ve Sonraki Haberler