1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. GÜNEŞ

  4. Dünyanın ilk yeşil yürüyüş yolu açılıyor

Dünyanın ilk yeşil yürüyüş yolu açılıyor

Enerji Günlüğü - Hollanda'da bulunan dünyanın ilk modüler güneş enerjili yürüyüş yolu 12 Kasım 2014 tarihinde açılacak.Solarbaba platformunun facebook...

Dünyanın ilk yeşil yürüyüş yolu açılıyor

Enerji Günlüğü - Hollanda'da bulunan dünyanın ilk modüler güneş enerjili yürüyüş yolu 12 Kasım 2014 tarihinde açılacak.

Solarbaba platformunun facebook sayfasında yer alan bilgiye göre, Kuzey Hollanda'da dünyanın ilk modüler güneş enerjili yürüyüş yolunun inşaatı bitmek üzere. Yolun resmi açılışı 12 Kasım 2014 tarihinde yapılacak.

Nisan ayında gündüz güneş ile şarj olan ve gece karanlıkta parlayan “Akıllı Otoyol” projesinin ilk ayağı olan 500 metrelik yolu kullanıma açan Hollanda, bu konudaki girişimlerini sürdürüyor. Hollanda önümüzdeki Kasım ayında dünyanın ilk modüler güneş enerjili yürüyüş yolunu kullanıma açacak.

BİSİKLET YOLU PİLOT PROJESİNE ÖNCELİK VERİLDİ

Bisiklet kullanımının en yaygın olduğu Avrupa ülkesi olan Hollanda bisiklet yollarını güneş enerjisi ile daha da yeşillendiriyor. Bütün yollarını güneş panelleri ile inşa etme büyük planlarının bir parçası olarak önceliği bisiklet yollarına veren Hollanda, bu teknolojiye SolaRoad adını verdiler.

‘Çok katlı bir enerji pastası’ benzetmesi yapılan yola, önce beton bir katman, onun üzerine bir santimetre kalınlığında silikon solar hücreleri ve sonra da güçlendirilmiş bir cam tabaka yerleştiriliyor.

Hollandalı şirket TNO tarafından geçekleştirilen projede, 85 kilometre uzunluğundaki bisiklet yolu her bir metrekarede 54 Kwh elektrik üretme potansiyeline sahip.

Kurulumuna iki yıl önce başlanan yol, Amsterdam yakınlarında küçük bir şehir olan Krommenie’de yapıldı.TNO, bu küçük şehirde projeyi test ettikten sonra ülke çapında yaygınlaştırmak için hükümet yetkilileri ile birlikte çalışıyor. Yollardan üretilen elektrik şebekelere bağlanarak sokak aydınlatması, işyeri ve evlerde kullanılabilecek.

HOLLANDA’DA GÜNEŞ İLE ŞARJ OLAN AKILLI OTOYOL

Önceki ve Sonraki Haberler