1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Düzce Cam’ın baca gazı elektriğe dönüşecek

Düzce Cam’ın baca gazı elektriğe dönüşecek

Enerji Günlüğü - Düzce Cam, Düzce’de bulunan tesislerinin baca gazından enerji geri kazanımı yoluyla elektrik üretilecek. Düzce Cam Sanayi ve Ticaret...

Düzce Cam’ın baca gazı elektriğe dönüşecek

Enerji Günlüğü - Düzce Cam, Düzce’de bulunan tesislerinin baca gazından enerji geri kazanımı yoluyla elektrik üretilecek. 

Düzce Cam Sanayi ve Ticaret AŞ, Düzce II. Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyeti devam eden Cam Üretim Tesisi'nde baca gazından enerji geri kazanımı amacıyla bir proje hazırladı. Proje kapsamında hidrojen ve azot üretimi yapılması da planlanıyor.

SİSTEM NASIL ÇALIŞACAK?

Baca gazından enerji geri kazanımı elde etmek için, kanallar vasıtasıyla ergitme fırınından gelen atık baca gazları, bir klape tarafından atık ısı kazanına yönlendirilecek. Atık gazlar kazanın içinden geçerken ısı enerjilerini kazana sürekli olarak sağlanan soğuksuya aktaracaklar. Böylece yüksek sıcaklıkta buhar elde edilecek. Elde edilen buhar iki kademeli elektrik türbininden geçecek ve türbinin dönmesi sonucu türbine bağlı jeneratörler elektrik akımı üretecek. Oluşacak akım elektrik dağıtım panosuna aktarılacak. 

YATIRIM BEDELİ 44.3 MİLYON TL 

Baca gazından enerji geri kazanımı projesinin kaplayacağı alan 730 metrekare olarak belirlendi. Proje kapsamında 2 adet atık ısı dönüşüm kazanı bulunuyor.

Baca Gazından Enerji Geri Kazanımı proje bedeli (10.000.000 € x 3,3575) 33.575.000 TL, Azot Üretimi proje bedeli (1.850.000 € x 3,3575) 6.211.375 TL ve Hidrojen Üretimi proje bedeli (1.330.000 € x 3,3575) 4.465.475 TL olmak üzere toplam 44.251.850 TL olarak belirlendi.

HİDROJEN DE SATACAK 

Düzce Cam tesislerinde enerji geri kazanım projesi kapsamında üretilecek elektrik, tesislerin iç enerji tüketimi için gerekli birimlerde kullanılacak. Üretilecek hidrojen ve azot ise fabrikanın üretim prosesinde değerlendirilecek. Ayrıca hidrojenin tüp dolum istasyonu vasıtasıyla satılması da planlanıyor. 

Koray DOLDUR 

Önceki ve Sonraki Haberler