1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. E.ON Başkan Yardımcısı Keuchel: Doğalgazda büyüme Doğu`ya kaydı

E.ON Başkan Yardımcısı Keuchel: Doğalgazda büyüme Doğu`ya kaydı

Enerji Günlüğü - E.ON Başkan Yardımcısı Matthias Keuchel, Avrupa'da yavaşlayan gaz pazarında büyümenin Türkiye'ye kaydığını ve buradaki piyasanın...

E.ON Başkan Yardımcısı Keuchel: Doğalgazda büyüme Doğu`ya kaydı

Enerji Günlüğü - E.ON Başkan Yardımcısı Matthias Keuchel, Avrupa'da yavaşlayan gaz pazarında büyümenin Türkiye'ye kaydığını ve buradaki piyasanın Avrupa'dan çok da farklı olmadığını söyledi. 

Sektörel Fuarcılık tarafından düzenlenen ICCI 2013 – 19. Uluslararası Enerji ve Çevre Fuarı ve Konferansı kapsamında TÜİSAD tarafından “Doğalgaz Piyasası” başlıklı bir oturum düzenlendi. Başkanlığını Shell Yönetim Kurulu Başkanı Nusret Cömert yaptığı oturumda Turcas Petrol CEO'su Batu Aksoy, OMV Türkiye Genel Müdürü Korkut Öztürkmen, Palmet Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Doğanay Samuray ve E.ON Başkan Yardımcısı Matthias Keuchel konuştular.

TÜRKİYE VE AVRUPA ARASINDA FARK YOK

Avrupa'nın önde gelen enerji oyuncularından E.ON'un Başkan Yardımcısı Matthias Keuchel ise Türkiye gaz piyasasına ilk olarak 1990'lı yıllarda gelerek Türkmen veya İran gazını Avrupa'ya aktarmakla ilgili bazı fırsatları değerlendirdiklerini anlattı. Matthias Keuchel, "O tarihlerde Batı Avrupa gaz pazarının çok yüksek miktarlı büyümesi söz konusuydu. Artık büyüme doğuya kaydı, özellikle Türkiye'ye. Bu da çok olumlu bir şey, hem ülke hem de piyasa için" dedi. Türk gaz piyasasının aslında AB pazarlarından çok da farklı olmadığına vurgu yapan Matthias, şunları söyledi:

"Dışa bağımlılık Türkiye’de yüzde 100'e yakın. AB'de de gaz dışa bağımlılığı yüzde 70'e yakın. Dolayısıyla çok büyük bir fark yok. Farklı olan AB ülkelerinde 2000'den buyana elektrik ve gaz piyasalarında çok aktif, hızlı ve yoğun bir liberalizasyon var. Türkiye'nin liberalleşme sürecinde diğer ülkelerin deneyimlerinden ders çıkarması lazım. Başkalarının deneyiminden faydalanmak hata yapmayı önler."

Önceki ve Sonraki Haberler