1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. EBRD, Türkiye’ye temiz enerji desteğini arttırıyor

EBRD, Türkiye’ye temiz enerji desteğini arttırıyor

Enerji Günlüğü – EBRD, Türkiye’ye temiz enerji finansmanını 500 milyon Euro arttıracak.Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD), İstanbul'da düzenlediği...

EBRD, Türkiye’ye temiz enerji desteğini arttırıyor

Enerji Günlüğü – EBRD, Türkiye’ye temiz enerji finansmanını 500 milyon Euro arttıracak.

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD), İstanbul'da düzenlediği üst düzey konferansta, artan talebe karşılık vermek üzere Türkiye'de sürdürülebilir enerji finansmanına verdiği desteği 500 milyon Euro değerinde ilave finansmanla artıracağını duyurdu.

EBRD Enerji Verimliliği ve İklim Değişikliği Direktörü Terry McCallion, "Son derece başarılı ilerleyen MidSEFF Programı, bugüne kadar yedi Türk bankası aracılığıyla 43 proje finanse etmiş ve toplamda 800 MW kurulu gücünde ek yenilenebilir enerji kaynağı inşa edilmesine yardımcı olmuştur. Bu yatırımlar Türkiye'nin 2023 yılına kadar yüzde 30 yenilenebilir enerji kurulu gücüne ulaşma hedefini gerçekleştirmek yönünde önemli bir adım oluşturmaktadır," dedi.

Türkiye Orta Ölçekli Sürdürülebilir Enerji Finansman Programı (MidSEFF) kapsamında bu artışla beraber toplam 1.5 milyar Euro değerine ulaşan finansman, özel sektör yatırımcılarının kullanımı için kredi ve sermaye piyasası araçlarından oluşan varlıklar aracılığı ile Türk bankalarına tahsis edildi.

Bugün Istanbul'da düzenlenen etkinlikte ayrıca, MidSEFF'in üçüncü aşamasını başlatmasının yanısıra, programın 2011'den günümüze kadarki başarılarını hatırlayarak finanse edilen en iyi sürdürülebilir enerji projelerini de ödüllendirdi.

Türkiye'de finansman sağladığı projelerin neredeyse yarısı sürdürülebilir enerji alanında olan ve 2009'dan beri EBRD 70'den fazla proje için 3 milyar Avro değerinde yatırım yapan Banka'nın bu yatırımları arasında ülkenin en büyük rüzgar enerji santrallerinden ikisi olan Bares ve Rotor ve Türkiye'nin en büyük ve Avrupa'nın ikinci en büyük jeotermal enerji santrali Efeler bulunuyor.

Bugüne kadar ülkemizde altyapı, enerji, endüstriyel tarım, endüstri ve finans sektörlerinde 180 proje için 7 milyar Euro'nun üzerinde yatırım gerçekleştirmiştir. 2015 yılı boyunca EBRD'nin 1,9 milyar Euro finansman sağladığı Türkiye, belirtilen yıl için EBRD'nin en fazla finansman sağladığı ülke oldu.

Önceki ve Sonraki Haberler