1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. EBRD’den ilk TL cinsi kredi Akcez’e

EBRD’den ilk TL cinsi kredi Akcez’e

IFC, EBRD ve UniCredit Bank AG tarafından AKCEZ’e sağlanan finansman desteğinin koşulları yeniden belirlendi.

EBRD’den ilk TL cinsi kredi Akcez’e

Enerji Günlüğü - IFC, EBRD ve UniCredit Bank AG tarafından AKCEZ’e sağlanan finansman desteğinin koşulları yeniden belirlendi. Böylece EBRD tarihinde ilk kez, bir şirkete sendikasyon kredisi yoluyla yerel para cinsinden kaynak sağlamış oldu. 

Dünya Bankası Grubu kuruluşu IFC (Uluslararası Finans Kurumu), Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) ve UniCredit Bank AG, elektrik perakende satış ve dağıtım şirketi AKCEZ Enerji Yatırımları Sanayi ve Ticaret AŞ ve bağlı ortaklıklarına sağlamış olduğu 325 milyon dolar tutarında uzun vadeli finansman paketinin tutar, vade ve para cinsi koşullarını yeniden belirledi. Yatırım finansmanını da içerecek şekilde yeniden belirlenen finansman paketinin bir bölümü Türk Lirası cinsinden kullandırılacak. Böylece EBRD, tarihinde ilk kez, bir şirkete yerel para cinsinden kaynak sağlamış oldu. 

ÖZELLEŞTİRMEYE DESTEK VERİLMİŞTİ

Koşulların yeniden belirlenmesiyle birlikte kredinin 210 milyon dolarlık bölümü eşit oranda IFC ve EBRD tarafından, geri kalan 115 milyon dolarlık tutarı da yine eşit oranda aynı kurumlar liderliğinde UniCredit sendikasyon kredisi olarak sağlanmış oldu. IFC, EBRD ve UniCredit daha önce 2010 yılında ortak bir finansman paketi ile AKCEZ’in SEDAŞ özelleştirmesini gerçekleştirmesine ve SEDAŞ’ın yatırım programlarını uygulamasına destek vermişti. Türkiye’de özelleştirilen ilk elektrik dağıtım şirketlerinden biri olan SEDAŞ’ın özelleştirilmesinin ardından, Türkiye’deki tüm elektrik dağıtım şirketleri 2010- 2013 yılları arasında özelleştirildi.

KREDİ VERİMLİLİK ARTIŞI YATIRIMINA

Paketin yatırım finansmanını içeren kısmının, Türkiye’deki elektrik dağıtım şebekesinde yenileme ve kapasite artışına, yeni yatırımlarla şebeke ağının genişletilmesine ve şebekede elektrik enerjisi teknik kayıplarını azaltarak enerji verimliliğini artırmaya destek olması bekleniyor. 

SCHLÖMER: GÜVENİLİRLİĞİ ARTIRACAK 

IFC Avrupa, Ortadoğu ve Kuzey Afrika Bölgesi Altyapı Yatırımları Direktörü Wiebke Schlömer, şartları yeniden belirlenen finansman paketinin AKCEZ ve bağlı ortaklıklarının hizmet kalitesi ve güvenilirliğini daha da artırması açısından faydalı olacağını vurguladı. Schlömer, “Finansman paketinin yapısına baktığımızda IFC’nin diğer finansal kuruluşları finansmana dahil etmesindeki önemli rolünü görüyoruz. Bu proje aynı zamanda farklı çok taraflı finansal kuruluşların işbirliği yapması açısından güzel bir örnek teşkil etmiştir” dedi. IFC, 2015 mali yılında mobilizasyon dahil olmak üzere elektrik, ulaştırma ve enerji sektörlerine küresel bazda toplam 4 milyar dolar tutarında yatırım sağladı. IFC, küresel portföyü içerisindeki en büyük ikinci ülke konumunda yer alan Türkiye’de de son 3 yılda bu sektördeki yatırımlarını 695 milyon dolara çıkardı. 

PARSHAD: AKCEZ ÇIKAYI YÜKSELTİYOR 

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) Güç ve Enerji Direktörü Nandita Parshad ise AKCEZ’in kalite standartlarını, verimliliği ve müşteri memnuniyetini artırarak çıtayı diğer piyasa oyuncuları için de yükselttiğini kaydetti. Parshad, “AKCEZ ve bağlı ortaklıklarına sunduğumuz koşulları yeniden belirlenen finansman paketi şirketin tam anlamıyla buna erişmesine yardım içindir. Finansman hem yabancı hem de yerel para biriminde sağlanıyor ve aslında EBRD A/B sendikasyon kredisi yapısı altında ilk defa yerel para birimi finansmanı sağlıyor” dedi. 

“KARMAŞIK İŞLEMLERE GÜZEL ÖRNEK”

CEE Finans Bölümü Başkanı Andrea Diamanti de konuyla ilgili açıklamasında şöyle dedi: “Bu işlem bizim Türk enerji piyasasına kuvvetli bağlılığımızın ve müşterilerimizin Türkiye ve bölgedeki işlerinin büyümesini destekleme görevinin altını çizmektedir. İşlem UniCredit’in sağlam bir firma işbirliğiyle EBRD ve IFC ile Türk piyasasında karmaşık işlemlerin yapılandırılması için güzel olan başka bir örnektir.”

 
Önceki ve Sonraki Haberler