1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. EBRD’den yeni enerji stratejisi

EBRD’den yeni enerji stratejisi

Enerji Günlüğü- Yenilenebilir enerji kaynakları ve enerji verimliliği alanlarında bölgesindeki en büyük yatırımcı olan EBRD, sürdürülebilir enerji...

EBRD’den yeni enerji stratejisi

Enerji Günlüğü- Yenilenebilir enerji kaynakları ve enerji verimliliği alanlarında bölgesindeki en büyük yatırımcı olan EBRD, sürdürülebilir enerji üzerindeki odağını güçlendiriyor.

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD), önümüzdeki beş yıl boyunca enerji ve doğal kaynaklar alanındaki yatırımlarına yön verecek yeni bir strateji benimsedi.

Faaliyet bölgesi içinde şimdiden yenilenebilir enerji kaynakları ve enerji verimliliği projelerindeki en büyük yatırımcı konumunda olan Banka, bu stratejiyle faaliyet gösterdiği ülkelerin sürdürülebilir enerjili bir geleceğe doğru güvenle ilerlemelerine yardımcı olma taahhüdü veriyor.

BANKA ENERJİ VERİMLİLİĞİNE ÖNCELİK VERECEK

Fas'tan Moğolistan'a kadar uzanan EBRD bölgesi sürdürülebilir, güvenli ve uygun maliyetli enerji sağlama konusunda bir zorlukla karşı karşıyadır. Benimsenen yeni enerji stratejisi, enerji verimliliğini bu zorluğa karşı verilecek ilk ve en iyi yanıt olarak belirliyor.

EBRD Enerji ve Doğal Kaynaklar Yönetici Direktörü Riccardo Puliti konuyla ilgili olarak şöyle konuştu: "Faaliyet bölgemiz, gezegendeki en israfçı enerji sektörlerinden bazılarını yaratan ve on yıllarca hüküm süren komuta ekonomilerinin bıraktığı mirasla uğraşıyor. EBRD ise bu zorluğa karşı yapısal reformlara odaklanıyor. Yaptığımız çalışmalardan, enerji sektörlerinin hem çevresel, hem ekonomik hem de siyasi açıdan daha sürdürülebilir olmasını sağlamak için pazar güçlerinden yararlanılabileceğini öğrendik."

NADİR DURUMLAR DIŞINDA KÖMÜR PROJELERİ FİNANSE EDİLMEYECEK

Yeni strateji ayrıca iki kilit alanda EBRD'nin revize politikasını da belirliyor. Strateji belgesinde, Banka maden çıkarma sektörlerinde faaliyet gösteren müşterilerinden yeraltı kaynaklarına ilişkin sözleşme ve ruhsatlarını ve ayrıca yerel ve ulusal makamlara yaptıkları tüm ödemeleri ifşa etmelerini isteyerek Maden Çıkarma Sektörlerinde Şeffaflık İnisiyatifi için oluşturduğu sağlam desteğin üzerine inşa ediyor.

Kömür yakıtlı enerji üretimi ile ilgili olarak, strateji iklim değişikliği tehdidine karşılık düşük karbonlu yakıt kaynaklarına geçişi destekliyor.

Diğer Uluslararası Mali Kuruluşlara paralel olarak, EBRD başka herhangi bir fizibil alternatif enerji kaynağının olmadığı nadir ve sıra dışı durumlar haricinde kömür yakıtlı enerji üretim projelerini finanse etmeyecek.

YENLENEBİLİR ENERJİ DETSEĞİ PEKİŞTİRİLİYOR

Strateji aynı zamanda EBRD'nin yenilenebilir enerji için verdiği artan desteği de pekiştiriyor; bu bağlamda strateji hem enerji üretim kapasitesinin hem de iletim hatları ve yedek enerji üretimi gibi önemli altyapıların finansmanını içeriyor.

Riccardo Puliti sözlerine şöyle devam etti: "Yenilenebilir enerjiye yaptığımız yatırımları politika diyaloğu ve teknik işbirliği ile birleştirmeye büyük önem veriyoruz. Örneğin, daha temiz, daha çeşitli enerji karışımları geliştirmelerine olanak verecek yenilenebilir enerji projeleri ve düzenlemeleri geliştirebilmeleri için Makedonya EYC, Kazakistan, Sırbistan ve Ukrayna gibi fosil yakıtlara çok bağımlı olan ülkelerle birlikte çalıştık. Ayrıca Moğolistan'ın ilk rüzgar santralini geliştirdik ve yatırımlarımızla destekledik; santral ülkede son 30 yılda inşa edilen ilk yeni enerji üretim santraliydi.”

STRATEJİ AKDENİZ BÖLGESİNİ İLK KEZ ELE ALIYOR

EBRD stratejisi, Bankanın Güney ve Doğu Akdeniz (SEMED) bölgesinde Mısır, Ürdün, Fas ve Tunus'ta çalışmaya başlamasından beri enerji sektöründe benimsenecek olan ilk stratejiyi oluşturuyor. Strateji, bu ülkelerin özellikle artan talebin nasıl karşılanacağı, enerji sübvansiyonlarının nasıl azaltılacağı, su tüketiminin nasıl en aza indirileceği ve bölgedeki güçlü rüzgar ve güneş enerjisi kaynaklarının nasıl kullanılacağı gibi konularda bu ülkelerin karşılaştığı zorluklara ve fırsatlara odaklanıyor.

2006 YILINDAN BERİ 12 MİLYAR EURO YATIRIM

Açıklamaya göre, 2006 yılından beri EBRD, enerji ve doğal kaynaklar sektörüne 8,8 milyar Euro yatırım yaptı. Bu dönem içerisinde, Banka’nın yenilenebilir enerji sektöründe 2 milyar Euro’yu aşan değerde doğrudan yatırım yaptığı, yerel bankalar aracılığıyla da aynı sektöre 760 milyon Euro ek kaynak kanalize ettiği belirlendi.

Enerji ve doğal kaynaklar sektörüyle birlikte altyapı gibi diğer sektörleri de içine alan EBRD Sürdürülebilir Enerji Girişimi kapsamında, Banka 2006 yılından bu yana enerji verimliliği ve yenilenebilir enerji projelerine 12 milyar Euro’dan fazla yatırım yaptı.

EBRD ayrıca Avrupa'da enerji güvenliği projelerine 675 milyon Euro’dan fazla yatırım yapmış olup; bunlar arasında Polskie LNG ve Macaristan, Sırbistan ve Hırvatistan'daki gaz depolama projeleri sayılabilir.

Çoğunluğu mevcut santrallerin verimliliğinin arttırılmasına odaklanan kömürle ilgili projeler, Bankanın sektörde yaptığı çalışmaların %6'sını oluşturdu. 

Önceki ve Sonraki Haberler