1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. Egzoz muayenesini geçemeyen araç trafiğe çıkamayacak

Egzoz muayenesini geçemeyen araç trafiğe çıkamayacak

Egzoz gazı muayenesinde olumlu rapor alamayan araçlar, trafiğe açık karayollarında kullanılamayacak.

Egzoz muayenesini geçemeyen araç trafiğe çıkamayacak

Enerji Günlüğü - Egzoz gazı muayenesinde olumlu rapor alamayan araçlar, trafiğe açık karayollarında kullanılamayacak.

Egzoz Gazı Emisyonu Kontrolü Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yeni düzenleme, egzoz gazı muayenesinde olumlu rapor alamayan taşıtların trafiğe açık karayollarında kullanılmasını yasaklıyor. 

EGEDES SİSTEMİ DEVREDE

Yönetmelik değişikliği, Egzoz Elektronik Denetleme Sistemi (EGEDES) uygulamasını da hayata geçirildiğini bildiriyor. EGEDES, mobil plaka tanıma sistemlerinin kullanıldığı ve Egzoz Gazı Emisyon Ölçümü Takip Sistemi ile entegre çalışan sistemi ifade ediyor.  

Değişikliğe göre ilk defa egzoz gazı emisyon ölçümü yapılacak taşıtların ölçüm tarihinin belirlenmesinde bundan böyle Motorlu Araç Trafik Belgesindeki değil; araç tescil kayıtlarında yer alan ilk muayene geçerlilik süresi esas alınacak.

Düzenleme egzoz gazı muayenelerini kendi bünyesinde yapacak kamu kuruluşlarına Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanlığı’nı da ilave etti. 

ÖLÇÜM PERSONELİNE ÖNEMLİ SORUMLULUKLAR GETİRİLDİ 

Konu hakkındaki önemli bir yenilik de ölçüm istasyonlarında usule uygun ölçüm yapılması konusunda istasyon yetkilisi ve ölçüm personelinin müşterek sorumlu tutulması oldu. Bundan böyle ölçümlerin usul ve esaslara uygun yapılmasından istasyon yetkilileri ve ölçüm personeli doğrudan sorumlu olacaklar. Çift yakıtlı taşıtların yakıt tipinin kayda geçirilmesinden de aynı şekilde istasyon yetkilisi ve ölçüm personeli sorumlu olacaklar. 

Ölçüm personelinin, olumsuz raporlanan taşıtlarla ilgili bakım, onarım veya tadilat konusunda araç sahibine öneride bulunma yükümlülüğü de olacak. Bu öneriler egzoz emisyonlarının kalıcı biçimde azaltılmasını sağlayan öneriler olması gerekecek. Geçici iyileştirme sağlayan, kısa süreli emisyon azaltıcı önerilerde bulunmak yasaklandı. 

Ölçüm sırasında usule uygun olmayan işlemler nedeniyle araçta meydana gelecek hasardan da ölçüm personeli sorumlu tutulacak. 

OLUMSUZ RAPORLANAN TAŞIT TRAFİĞE ÇIKAMAYACAK

Olumsuz raporlanan taşıtlar için daha önce bir aylık sürede iki kez ücretsiz muayene tekrarı hakkı veriliyordu. Bundan böyle taşıt sahipleri bir aylık süre içinde aynı istasyonda en çok bir kez ücret ödemeden yeniden muayene yaptırabilecekler. 

Ayrıca bu bir aylık sürenin tanınmış olması, ilk olumsuz raporun ardından, taşıt yeni olumlu rapor alana kadar trafikte serbestçe dolaşabileceği anlamına gelmeyecek. 

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler