1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. EIA: Enerji iletiminde Türkiye'nin önemi artıyor

EIA: Enerji iletiminde Türkiye'nin önemi artıyor

Enerji Günlüğü - EIA, Türkiye'nin Orta Asya, Rusya ve Ortadoğu petrolü ve gazının Avrupa’ya taşınmasında stratejik öneminin giderek arttığını...

EIA: Enerji iletiminde Türkiye'nin önemi artıyor

Enerji Günlüğü - EIA, Türkiye'nin Orta Asya, Rusya ve Ortadoğu petrolü ve gazının Avrupa’ya taşınmasında stratejik öneminin giderek arttığını kaydetti.

ABD Enerji Enformasyon İdaresi (EIA) tarafından hazırlanan son Türkiye Analizi Raporu’nda, “Türkiye’nin, Orta Asya, Rusya ve Ortadoğu’daki petrol ve doğalgazın Avrupa’ya ve oradan da Atlantik piyasalarına iletiminde stratejik önemi giderek artıyor” ifadesi kullanıldı.

İstanbul ve Çanakkale boğazlarının dünyanın en işlek geçit noktalarından biri olduğu vurgulanan raporda, 2015’te boğazlardan geçen toplam ham petrol miktarının günlük 2 milyon varilden fazla olduğu kaydedildi. 

Söz konusu raporda, Türkiye’nin, Avrupa pazarı ve Hazar ile Ortadoğu’daki gaz rezervlerine olan yakınlığı nedeniyle doğalgaz iletiminde de stratejik bir rolü olduğu vurgulandı. Türkiye’nin 2015’te yaklaşık 48 milyar metreküp doğalgaz ithal ettiğinin belirtildiği raporda, bu miktarın yaklaşık yüzde 56’sının Rusya’dan, yüzde 16’sının İran’dan, yüzde 11’inin de Azerbaycan’dan geldiği kaydedildi. 

TÜRKİYE İÇ PAZARINDA DA TÜKETİM ARTTI

Son 10 yılda Türk ekonomisinin önemli büyüme kaydettiği ve buna paralel olarak petrol ve diğer likit yakıtlarda da tüketimin artığı belirtildi.

Türkiye’de 2015’te günlük petrol üretiminin yaklaşık 62 bin varile ulaştığının belirtildiği rapora göre, bu üretim iç tüketimin yüzde 7’sine denk geliyor.

Önceki ve Sonraki Haberler