1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. JEOTERMAL

  4. EİB’in kuracağı yenilenebilir enerji çatısına JED’den destek

EİB’in kuracağı yenilenebilir enerji çatısına JED’den destek

EİB’in kurmayı hedeflediği Yenilenebilir Enerji Ekipmanları ve Hizmet İhracatçıları Birliği’ne JED de destek verdiğini bildirdi.

EİB’in kuracağı yenilenebilir enerji çatısına JED’den destek

Enerji Günlüğü - Jeotermal Enerji Derneği, EİB’in kuracağı Yenilenebilir Enerji Ekipmanları ve Hizmet İhracatçıları Birliği’ne destek verdi.

Ege İhracatçı Birlikleri (EİB), yenilenebilir enerji sektörünü bir ihracatçı birliği çatısı altında buluşturmak için çalışmalara başladı. Ege İhracatçı Birlikleri’nin Yenilenebilir Enerji Ekipmanları ve Hizmet İhracatçıları Birliği kurma çalışmalarına Jeotermal Enerji Derneği (JED) destek verdi. Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi’yi ziyaret eden JED Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kındap, EİB’nin çalışmalarına desteklerinin tam olduğunu aktardı.

SEKTÖR İHRACATI 1 MİLYAR DOLARI AŞTI

Yenilenebilir enerji sektörünün ihracatta 1 milyar doların üzerinde bir hacme ulaştığı bilgisini veren Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, sektörün ihracatının 2023 yılında 2 milyar dolara çıkmasını beklediklerini duyurdu.

Enerji sektöründe kurulu güç kapasitesinin 102,3 MW’a ulaştığını bildiren Eskinazi, “Bu kurulu gücün 23,6 bin MW’lık dilimini yenilenebilir enerji türleri olan rüzgâr, güneş, jeotermal ve biyokütle temsil etti. Yenilenebilir enerji sektöründe yeni hedefimiz kurulu güçte 50 bin MW’a ulaşmak olacak. Sektör iç piyasada büyürken, ihracat hacmi de aynı oranda büyüyecek. Yenilenebilir Enerji Ekipmanları ve Hizmet İhracatçıları Birliği bu süreci hızlandıracak” diye konuştu.

ÖNCE TEKNİK SONRA YASAL SÜREÇ

Farklı birlikler ve sektörlerden gerçekleşen ihracatın Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonu (GTİP) kodlarının ayrıştırılması sürecinin devam ettiği bilgisini veren Eskinazi, bu teknik çalışmanın tamamlanmasının ardından, birliğin kurulmasına ilişkin yasal sürecin başlaması için Ticaret Bakanlığı’na gerekli başvuruyu yapacaklarını söyledi.

“JEOTERMALDE DÜNYA LİDERİ OLABİLİRİZ”

Jeotermal enerji özelinde ise Türkiye’nin kurulu gücünü son on yılda yüz kat artırdığını hatırlatan Ali Kındap ise, “Jeotermal enerjide bugün ulaştığımız bin 686 Megavat (MW) kurulu güç seviyesi, dünyada 4’üncülüğe işaret etse de potansiyelimiz bu seviyenin çok üzerinde. Sektörün yatırım iklimini destekleyici bir teşvik mekanizmasının uygulanması ile bu kurulu gücü çok kısa sürede 5 bin MW seviyesine çıkarmamız ve dünyada lider pozisyona ulaşmamız işten bile değil” dedi.

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler