1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Ekim ayında 71 enerji projesi yatırım teşvik belgesi aldı

Ekim ayında 71 enerji projesi yatırım teşvik belgesi aldı

Ekim 2020 döneminde 71 enerji yatırımına teşvik belgesi verildi. Madencilik alanında ise 18 proje teşvik belgesi aldı. 31 enerji projesinin tamamlama vizesi yapıldı ve 4 enerji projesinin yatırım teşvik belgesi ise iptal edildi. 

Ekim ayında 71 enerji projesi yatırım teşvik belgesi aldı

Enerji Günlüğü - Ekim 2020 döneminde 71 enerji yatırımına teşvik belgesi verildi. Madencilik alanında ise 18 proje teşvik belgesi aldı. 31 enerji projesinin tamamlama vizesi yapıldı ve 4 enerji projesinin yatırım teşvik belgesi ise iptal edildi. 

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, 2020 yılının Ekim ayında çeşitli sektörlerde toplam 974 projenin yatırım teşvik belgesi almaya hak kazandığını bildirdi. Teşvik verilen projelerden 71’i enerji sektörüne; 18’i ise madenciliğe yönelik projeler oldu. 

Ekim 2020’de yatırım teşvik belgesi alan projelerin toplam yatırım tutarı ise 15.992.169.590 TL oldu. Yatırım teşvik belgesi alan projeler tamamlandığında toplam 26.441 kişi için yeni istihdam imkânı yaratılmış olacak. 2020 yılının Ekim ayında enerji sektöründe 31; madencilikte ise 4 projenin tamamlama vizesi yapıldı. 

MADENCİLİKTE EN BÜYÜK PROJE ERDEMİR MADENCİLİK’E AİT

Madencilik sektöründe teşvik alan projeler arasında yatırım tutarı en yüksek proje Erdemir Madencilik Sanayi ve Ticaret AŞ’nin Zonguldak’ta gerçekleştireceği, yerli sermayeli, bölgesel öncelikli komple yeni yatırım nitelikli, 675.000 ton/yıl yeraltı kömür üretim kapasiteli ve 675.000 ton/yıl kömür zenginleştirme kapasiteli taşkömürü üretim projesi oldu. Gerçekleştirildiğinde 8 kişiye yeni istihdam yaratacak olan Erdemir Madencilik’in teşvik paketinde 7 yıl sigorta primi işveren hissesi, %80 vergi indirimi, %40 yatırıma katkı oranı, gümrük vergisi muafiyeti ve KDV istisnası bulunuyor.

TEŞVİK ALAN EN BÜYÜK ENERJİ PROJESİ SEDAŞ’IN

Enerji sektöründe teşvik belgesi verilen projeler arasında yatırım tutarı en yüksek olan proje, 1.437.500.182 TL ile Sakarya Elektrik Dağıtım AŞ’nin (SEDAŞ) Sakarya’da gerçekleştireceği, yerli sermayeli, komple yeni yatırım nitelikli, 1.900.000 abone kapasiteli elektrik dağıtım hizmetleri projesi oldu. 100 kişiye yeni istihdam sağlayacak olan SEDAŞ’ın projesine verilen teşvik paketinde, sadece KDV istisnası bulunuyor. 

NATURE ENERJİ’NİN PROJESİ İKİNCİ

SEDAŞ’ın projesini; Nature Enerji Ölçüm Teknolojileri Danışmanlık Sanayi ve Ticaret AŞ tarafından Afyonkarahisar’da gerçekleştirilecek olan 195.926.168 TL yatırım tutarına sahip, yerli sermayeli, komple yeni yatırım nitelikli, biyokütleye dayalı elektrik enerjisi üretim projesi takip etti. BU projesiyle 10 kişiye yeni istihdam sağlayacak olan Nature Enerji AŞ’nin teşvik paketinde gümrük vergisi muafiyeti ve KDV istisnası bulunuyor. 

ÜÇÜNCÜLÜK BÜYÜKDERELİ AŞ’NİN

101.068.632 TL’lik yatırım tutarıyla Büyükdereli Tekstil Sanayi ve Ticaret AŞ’ye ait, Kahramanmaraş’ta gerçekleştirilecek olan, komple yeni yatırım nitelikli, 1,20MW üretim kapasiteli, güneş enerjisine dayalı Çatı GES projesi, enerji sektöründe yatırım teşvik belgesi alan yatırım tutarı en yüksek üçüncü proje oldu. Büyükdereli AŞ’nin teşvik paketinde gümrük vergisi muafiyeti ve KDV istisnası bulunuyor. 

Enerji sektöründe 31 projenin yatırım teşvik belgeleri için tamamlama vizesi yapıldı. Bakanlık; Erden Kırgıllı Enerji Üretim İnşaat Akaryakıt Otomotiv Oto Yedek Parça Rent a Car Turizm İthalat İhracat Sanayi ve Ticaret AŞ’ye ait 3 proje ile İmam Ambiante Güneş ve Rüzgar Enerjisi Elektrik Üretim Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti.’ne ait bir projenin yatırım teşvik belgelerini de iptal etti.

Önceki ve Sonraki Haberler