1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Ekim`de doğalgaz zamsız

Ekim`de doğalgaz zamsız

Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, yapılan hesaplamalardan aldığı ilk izlenimlere göre ekim ayında da doğal gazın zamsız...

Ekim`de doğalgaz zamsız

Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, yapılan hesaplamalardan aldığı ilk izlenimlere göre ekim ayında da doğal gazın zamsız kullanılacağını söyledi. 

Bakan Yıldız, Türk-İş Genel Başkanlığına seçilen Ergün Atalay'ı konfederasyon genel merkezinde ziyaret etti. Yıldız, burada gazetecilerin doğal gaza zam olup olmayacağı yönündeki sorusu üzerine "Arkadaşlarımız hesaplarına devam ediyorlar. Ama ilk aldığım intiba, inşallah ekim ayında da doğal gazı zamsız kullanacağız. Maliyetler hala yüksek ama doğal gazdaki yüksek ithalat maliyetlerini, yerli kaynaklarımızla, yenilenebilir kaynaklarımızla balans etmeye ve dengelemeye gayret ediyoruz" dedi.

Bakan Yıldız, akaryakıt fiyatlarına ilişkin sorular üzerine, benzin ve motorin için otomatik fiyat mekanizmasının geçerli olduğunu söyledi. Motorin ve benzin fiyatlarının döviz ve hampetrol fiyatlarına bağlı hareket ettiğini yineleyen Yıldız, ayrıca Akdeniz'de 4 AB üyesindeki fiyatların, arz ve talebin değerlendirildiği üçüncü bir faktör bulunduğunu ifade etti.

Ağustos ayındaki 2 zammın ardından 3 indirim olduğunu ve temmuz fiyatlarına dönüldüğünü hatırlatan Yıldız, şunları söyledi:

"Özellikle Türkiye'nin etrafındaki siyasi istikrarsızlıklardan kaynaklanan sebeplerin bir an önce sönümlenmesini ve fiyatlar üzerindeki köpüklerin alınarak gerçek fiyatlara dönülmesini temenni ediyorum".

PETROL 100 DOLAR, KUR 1.8 OLURSA 7 MİLYAR TASARRUF

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'nın döviz kurlarına ilişkin tahminlerine değinen Bakan Yıldız şöyle konuştu:"Başçı'nın temennilerine, hesaplarına mutlaka katılıyorum. Çünkü bunun 1 yıl sürmesi halinde 1,80'lik parite, Türkiye'deki maliyetlerin en az yüzde 12-13 daha azalacağı anlamına gelir. Eğer ham petrol fiyatları 100 dolarlar seviyesine inerse ve dolar 1.80'leri 2014'te görürse Türkiye'nin enerjiyle alakalı ithal girdilerinin 7 milyar dolar daha düşeceğini söylemem lazım. Bu bizim temenni ettiğimiz bir konudur."

"Zam hızlı, indirim yavaş" algısı yanlış

Akaryakıt fiyatlarının zam geldiğinde hızlı arttığı, indirim olduğunda yavaş gerilediği algısının doğru olmadığını vurgulayan Yıldız, "Bunların her birini denetliyoruz. Vatandaşımızın müsterih olmasını isterim. Vatandaşımızın hakkını, hukukunu ne dağıtıcıda ne bayide ne rafineri merkezinde ne de sektörde bırakırız. Zaten onların da böyle bir talebi yok" diye konuştu.

Sismim gemi kârlı bir yatırım

TPAO'nun Barbaros Hayrettin Paşa gemisini 130 milyon dolara aldıklarını anımsatan Yıldız, geminin siftahı 14 milyon dolara Shell'e iş yaparak gerçekleştirdiğini belirtti. Geminin 2-2.5 yılda kendini amorti edeceğini dile getiren Yıldız, Barbaros Hayreddin'i TPAO'nun en kârlı yatırımlarından biri olarak niteledi.

"Akdeniz'den ümitliyiz"

Geminin Karadeniz'den Akdeniz'e indiğini, Mersin'de 3 hafta kadar sismik çalışmalarını yaptıktan sonra yoğun bir şekilde Akdeniz'de aramalarına devam edeceğini anlatan Yıldız, "Antalya, İskenderun ve Mersin'de ümitli olduğumuz alanlar var. Bunlar Türkiye'nin geleceği.Kıbrıs'ın kuzeyinde mi, yoksa güneyinde mi bunu siyasi bir karar da olduğu için Sayın Başbakanımıza arz edeceğiz" dedi.

Kaya gazında lisans

Kaya gazı konusunda TPAO'nun 5 dikey, 2 yatay olmak üzere sondaj programı oluşturduğunu anlatan Yıldız, özel sektörden rağbet görse de hala yeterli müracaatın olmadığını söyledi. Yıldız, "Yerli ve uluslararası yatırımcılara bu lisansları, ruhsatları vermeye hazır olduğumuzu söylüyorum. Yerli kaynak haline getirmeye çalıştığımız kaya gazıyla ilgili hızlıca çalışmayı uygun görüyoruz. Ham petrol ve doğal gaz bulunamayan sahaları bu kez kaya gazı aramacılığına açacağız. Çünkü bu tarzda bulunan yerler var" diye konuştu.

Önceki ve Sonraki Haberler