1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Ekim’de en büyük yatırımı Cenal Elektrik yaptı

Ekim’de en büyük yatırımı Cenal Elektrik yaptı

Enerji Günlüğü - Ekim ayında en büyük yatırım 1 milyar 945 milyon lira ile Cenal Elektrik Üretim A.Ş.den geldi. , Ekim ayında toplam 8 milyar 663 milyon...

Ekim’de en büyük yatırımı Cenal Elektrik yaptı

Enerji Günlüğü - Ekim ayında en büyük yatırım 1 milyar 945 milyon lira ile Cenal Elektrik Üretim A.Ş.den geldi. , Ekim ayında toplam 8 milyar 663 milyon 718 bin 894 liralık yatırım yapıldı.

Ekonomi Bakanlığı Ekim ayı yatırım teşvik belgelerinin firma bazında dağılımını açıkladı. Buna göre, Ekim ayında toplam 8 milyar 663 milyon 718 bin 894 liralık sabit yatırım yapılırken,2 milyar 533 milyon 792 bin 726dolarlık ithal makine ve teçhizat kullanıldı. Toplam 9 bin 928 kişi de istihdam edildi.

Ekim ayında en büyük yatırım 1 milyar 945 milyon lira ile Cengiz ve Alarko Holding ortaklığı olan Cenal Elektrik Üretim A.Ş.den geldi. Şirket 1380 MW Elektrik Termik-ithal kömür komple yeni yatırımı için 588.734.556 dolarlık ithal makine ve teçhizat kullanacak ve 500 kişilik istihdam sağlayacak.

CENAL ELEKTRİK PROJESİ DURDURULMUŞTU

Cenal Elektrik Üretim AŞ’nin Çanakkale'nin Karabiga ilçesinde inşa ettiği ithal kömüre dayalı termik santral için alınan ÇED Raporu, bu yıl ağustos ayında Çanakkale İdare Mahkemesi'nce durdurulmuştu.

Çanakkale İdare Mahkesi Proje için verilen ÇED Raporunu hukuka uygun bulmamıştı. Mahkemenin gerekçeli kararı şöyleydi : "... tesisin etki alanı içerisinde bulunan; tarım arazilerine, doğal yaşama, yerleşim yerlerine ve insanlara, denizden alınacak olan deniz suyunun tekrar denize verilmesi nedeni ile deniz ve dolayısıyla deniz içerisindeki yaşama ve genel olarak çevreye olumsuz etkilerinin olacağı ve bunların ÇED raporunda yeterli ölçüde öngörülmediği, bu etkilerin bertarafı için gerekli taahhütlerin bilimsel ve teknik verilere dayanmadığı, tesiste boşaltılacak kömürün boşaltılması ve kırılması sırasında çevre açısından önemli olumsuzluklar oluşacağı anlaşıldığından ÇED'in hukuka uygun olmadığına..."

ÜRETİLEN ENERJİ TEİAŞ, MEDAŞ VE DİĞER TOPTAN SATIŞ ŞİRKETLERİNE SATILACAK

Alarko Holding’in iştiraki olan Cenal Elektrik Üretim A.Ş. (Alarko - Cengiz Ortaklığı) Çanakkale - Karabiga'daki 1380 MWe kurulu gücündeki ithal taş kömür yakan termik santral projesinde üretilen enerji, Dengeleme ve Uzlaştırma Sistemi gereği TEİAŞ'a ve Alarko Holding'in iştiraki dağıtım şirketi olan MEDAŞ'a ve ikili anlaşmalarla diğer toptan satış şirketlerine satılacak.

İKİNCİ KANYON ENERJİ, ÜÇÜNCÜ BERRAK ENERJİ

İkinci büyük yatırımı 1 milyar 200 milyon lira ile Kanyon Enerji Üretim ve Ticaret A.Ş’nin yaptı. Şirket, 600 MW Elektrik Termik- doğal gaz kömür komple yeni yatırımı için 379.810.425 dolarlık ithal makine ve teçhizat kullanacak ve 40 kişilik istihdam sağlayacak.

Berrak enerji 36.200.000 liralık 16.32 MW HES yatırımıyla enerji alanında üçüncü sırada. Şirket 4.043. 386 dolarlık ithal makine ve teçhizat kullanacak ve 10 kişilik istihdam sağlayacak.

Önceki ve Sonraki Haberler