1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Ekinci: Önceliğimiz maliyet bazlı fiyatlama, şeffaflık ve öngörülebilirlik olmalı

Ekinci: Önceliğimiz maliyet bazlı fiyatlama, şeffaflık ve öngörülebilirlik olmalı

Enerji Günlüğü - Enerjisa Üretim CEO’su Armanç Ekinci,  likit ve derinlikli bir piyasaya ulaşmak için, sektörün her noktasında maliyet bazlı fiyatlama...

Ekinci: Önceliğimiz maliyet bazlı fiyatlama, şeffaflık ve öngörülebilirlik olmalı

Enerji Günlüğü - Enerjisa Üretim CEO’su Armanç Ekinci,  likit ve derinlikli bir piyasaya ulaşmak için, sektörün her noktasında maliyet bazlı fiyatlama ile  şeffaflığı ve öngörülebilirliği arttırmanın öncelikli olması gerektiğini söyledi.

Enerjisa Üretim CEO’su Armanç Ekinci, ISTRADE Enerji Ticareti Zirvesi’nde yaptığı konuşmada, “Enerji sektörüne özel sektör tarafından yapılmış yatırımların sürdürülebilirliği ve yeni yatırımların finanse edilebilirliği için likit ve derinlikli piyasanın en önemli koşul olduğuna inanıyoruz. Ticaret hacminin gelişip bunun neticesinde uzun vadeli fiyatların oluştuğu bir piyasaya sahip olduğumuzda, gerek enerji yatırımcıları gerekse sanayicilerimiz uzun vadeli planlarını çok daha doğru yapabilecekler. Bu sayede üreticiler, perakende şirketleri ve müşteriler gelecekte oluşabilecek pozisyon ve fiyat risklerini etkin bir şekilde bertaraf edebilecekler.

Böyle bir piyasanın bir diğer katkısı da sektörde doğru bir referans fiyatının oluşmasıdır. Bu sayede Türkiye ile diğer ülkelerdeki piyasalar arasında güçlü bir ilişki kurulur ve enerji merkezi olma stratejimiz yolunda önemli bir adım atılmış olur. Çok önemli bir diğer konuda piyasa tarafından verilecek doğru fiyat sinyali sayesinde gelecekte yapılacak yatırımların da doğru yönde, doğru fizibiliteyle ve zamanda yapılması ve finanse edilmesinin sağlanmasıdır. Tüm bu açılardan likit, derinlikli ve sağlıklı çalışan bir piyasa tüm paydaşların üzerinde hassasiyetle durması gereken bir konudur. Aslında bu konuda yolun büyük kısmını kat ettik. Likit ve derinlikli bir piyasaya ulaşmak için, sektörün her noktasında maliyet bazlı fiyatlamayı esas almak,  şeffaflığı ve öngörülebilirliği arttırmak önceliğimiz olmalı.” dedi.

MEGA TRENDLERİ TARTIŞIP ÖRNEK UYGULAMALAR GELİŞTİRMELİYİZ

Ekonomik büyüme açısından en ön sıralarda yer alan Türkiye’nin enerji konusunda da bu gelişime paralel olarak yerlileşmeden, off-shore ve nükleere, enerjinin birçok alanında yeni inisiyatifler alarak hızlı bir değişim ve gelişim gösterdiğini kaydeden Ekinci, bunların yanında sektörü daha da ileri taşımak için iş modellerini ciddi değişikliğe uğratacak, depolama, dijitalleşme, iklim değişikliği, dağıtık üretim ve blockchain gibi mega trendleri tartışıp, örnek uygulamalar geliştirmemiz gerektiğini ifade etti.

Enerji Günlüğü 

Önceki ve Sonraki Haberler